125-годишнината от рождението на композитора Петко Стайнов бе отбелязана в Свиленград

125-годишнината от рождението на композитора Петко Стайнов бе отбелязана в Свиленград

 

Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на големия български композитор акад.Петко Стайнов, бе открита във фоайето на Общинска администрация – Свиленград. Биографичен филм за композитора бе прожектиран в Голямата зала на администрацията. Изложбата откри диригентът и основател на хоровата школа в Свиленград Кирил Търпов. Гост на събитието бе Младен Станев - диригент на Държавната опера в Стара Загора и представител на фондация „Петко Груев Стайнов“.

Годишнината се навърши на 1 декември и отбелязването й е с концерти и изложби в цялата страна по съвместна инициатива на Българската академия на науките и фондация „Петко Груев Стайнов“.

Самобитното творчество на незрящия музикален гений го нарежда сред най-видните класици на българската музикална култура. Петко Стайнов има основополагаща роля за формирането на тази култура и за развитието на хоровото дело у нас. Радетел е за изучаването и съхранението на българския фолклор.

С разрешение на фондацията филмът за живота и творчеството на композитора ще бъде качен на фейсбук страницата Хуманитарни дейности - Свиленград. Изложбата ще може да се разгледа до 4 март.

https://www.livechatalternative.com/