137 години от Съединението на България

 137 години от Съединението на България

Честване на 137 години от Съединението на България се състоя на площад „5 октомври” в Свиленград. В тържествената церемония се включиха представители на Общински съвет и Общинска администрация, Историческия музей, НЧ ”Просвета 1870”, партии, организации, училища. Те поднесоха венци и цветя на паметника на героите от община Свиленград, пожертвали себе си във войните за свобода и независимост.

Слово за историята и значението на Съединението на България изнесе Христинка Парушева, уредник в Исторически музей – Свиленград.

На този ден преди 137 години телеграфните агенции по света разпространяват новината за малката балканска страна, наскоро освободена от османска власт, която се осмелява да наруши Берлинския диктат на европейската дипломация и дръзва сама да чертае съдбата си. Вниманието на Европа е приковано към Балканите, защото в Пловдив е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Българите не се примиряват с изкуственото разделение и показват на света, че не могат да съществуват граници и прегради към обединението на един народ, воювал за свободата си в продължение на пет века.

През 1880 година е създаден Българският таен революционен комитет с основна задача да осъществи обединението на Княжество България и Източна Румелия. През февруари 1885 г. под ръководството на Захари Стоянов подготовката се ускорява и се взема решение акцията да се извърши на 5 срещу 6 септември. Сформират се въстанически чети, които се отправят към Пловдив – столица на Източна Румелия. Подкрепени от българската милиция в града начело с майор Данаил Николаев, рано сутринта на 6 септември са превзети резиденцията на главния управител, конакът и пощата. Администрацията не оказва никаква съпротива. Актът на съединението е извършен и както по-късно пише Иван Вазов „Съединението е една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите на хората". На 8 септември княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Решаваща рола за успеха на делото и защитата му има и победата в последвалата Сръбско-българска война. Това принуждава европейските политици и Османската империя да признаят Съединението през 1886 година.

Уроците на Съединението са актуални и днес. То стана, защото българският народ го искаше, защото българският народ наложи на политиците да работят за него. Макар и с различни убеждения те пренебрегнаха враждите и разногласията си в името на важната национална цел – обединението на България. Да бъдем техни достойни последователи и да не забравяме - „Съединението прави силата”, а силата ражда независимост и национално самочувствие!

https://www.livechatalternative.com/