Сайтът е в процес на обновяване!

Голямата награда на Националния поетичен конкурс "Жената - любима и майка" бе присъдена на Светлана Ангелова от Харманли

Голямата награда на Националния поетичен конкурс

     Голямата награда на Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка“, организиран от Община Свиленград, Съюза на българските писатели и Народно читалище „Просвета 1870“, бе присъдена на Светлана Ангелова от Харманли. Тя е отличена за триптиха си  "Дъга". Втора награда получи Ваня Статева от с. Порой, община Поморие, за стихотворението "Майчинство". Третото място е за  Христина Главанова от Севлиево за стихотворението "До капка". Четири поощрителни награди определи журито - на Невена Георгиева от Свиленград за стихотворението "Искам да знаеш", на Варта Гарабедян  от Варна  за стихотворението "Майчино сърце", на Дарина Цветкова от село Зверино за цикъл стихотворения и на Кристияна Димитрова от Свиленград за  цикъл стихотворения.

        В групата на участниците до 18 години – първа награда получи 16-годишната Александра Веселинова от Свиленград за цикъл стихотворения. Втората награда е за Кирил Димов от Казанлък, на 15 години, за стихотворението "Мамо", а третата награда замина за Шумен при Синем Исмаил, който е на 14 години, за цикъл стихотворения. В тази група има една поощрителна наградана 16-годишния Георги  Костадинов от Свиленград за "Светлината в две души".

      Традиционната церемония по награждаването на XV-то издание на Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка” бе отменена заради мерките против епидемията от коронавирус. Тази година в конкурса  участваха  100 автори с 202 творби. Свои стихове изпратиха поети любители от София, Стара Загора, Плевен, Русе, Каварна, Перник, Горна Оряховица, Разград, Хасково, Асеновград, Шумен, Елхово, Пловдив, Чипровци, Троян, Варна, Севлиево, Свиленград, Любимец, Търговище, Ямбол, Гоце Делчев, Шабла, Велико Търново, Стара Загора, Каблешково, Берковица, Карнобат, Харманли и Сопот. Те бяха оценени от жури в състав: Боян Ангелов  – председател, и членове: Боряна  Станева и Атанас Звездинов. Статуетката и Голямата награда на конкурса осигури Елена Манолова, съпруга на досегашния кмет на Свиленград Георги Манолов, която е инициатор на конкурса и негов спонсор вече 15 години.  

Стиховете на наградените са публикувани на Фейсбук страницата Хуманитарни дейности - Свиленград