Голямата награда на Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” спечели поет от Плевен

Голямата награда на Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” спечели поет от Плевен

Голямата награда на осемнадесетото издание на Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” в Свиленград бе присъдена на Асан Хаджипехливанов от Плевен. Журито го удостои с отличието за цикъл стихотворения, посветени на майката. Наградата, парична премия, и статуетката на конкурса връчи кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев. Той честити на победителя и на всички отличени, благодари на журито за дългогодишното партньорство и на създателя на конкурса Елена Манолова. „Въпреки трудните години община Свиленград ще продължи 18-годишната вече традиция да провежда и развива този национален конкурс, който ни зарежда с духовност”, каза кметът.

Останалите награди в конкурса в различните категории и места връчиха председателят на журито Боян Ангелов, членовете на журито - поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов и заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова. Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 1500 лева. Голямата награда от 500 лева и статуетката на конкурса осигурява постоянният спонсор на събитието Елена Манолова.

„Вече 18 години добрите стихове, посветени на жената, идват в Свиленград”, каза в приветствието си председателят на журито и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той отбеляза връзката на Свиленград с патриарха на българската литература Иван Вазов - един от създателите на Съюза на българските писатели, който тази година чества 110-годишен юбилей. Боян Ангелов пожела конкурсът да се утвърди като един от най-престижните литературни форуми в България и благодари на общината и НЧ „Просвета 1870” за достойното организиране на събитието.

Боряна Станева и Атанас Звездинов също поздравиха участниците и организаторите на конкурса и отбелязаха, че са щастливи да бъдат част от този форум.

В своето изказване заместник-кметът Мария Костадинова нарече събитието поетичен празник и пожела този конкурс да пребъде, за да могат хората да изливат душата си в стихове и песни, както е препоръчвал приживе поетът Ивайло Балабанов, вдъхновител на конкурса.

Втора награда журито присъди на Върбан Велчев от Враца, който е най-възрастният участник в конкурса - на завидните 92 години. Отличеното стихотворение е „В небесна люлка”. Третото място е за Ваня Акъллиева от Русе и стихотворението й „Ако можеш, обичай ме”. В тази възрастова група журито определи четири поощрителни награди – за Марина Чанова от Свиленград - една от най-ревностните участници в конкурса, и стихотворението й "Майка и любима"; за Христина Борисова от Севлиево и стихотворението „Есенна”; Миглена Йорданова от София за „Ноктюрно за една сирена” и за Илияна Каракочева от София и творбата й „Делнично”.

Във възрастовата категория до 18 години първо място журито присъди на Тонислава Колева от Свиленград, ученичка в СУ "Д-р Петър Берон", за нейното стихотворение „Жена”. Второ място зае Теодора Тодорова от Силистра, на 12 години, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за стихотворението "Сред другите жени". Трето място журито отреди на Петър Димитров от Свиленград, на 15 години, ученик в ПГССИ „Христо Ботев“. Неговото стихотворение е наречено „Жена, дала ми живот”. Също четири са поощрителните награди и в тази възрастова категория. Те са за Елена Георгиева на 13 години от с. Равда, ученичка в СУ „Любен Каравелов”, гр. Несебър. Нейното стихотворение е "Най-красивата жена в света". Втората поощрителна награда е за Петя Малянова от Свиленград. Тя е ученичка в 5 в клас на I ОУ Иван Вазов“, участвала е със стихотворението „Две думи”. Мария Зелиу получи третата поощрителна награда. Тя също е от Свиленград, на 14 години и е ученичка в VIII клас на ПГССИ "Христо Ботев". Озаглавила е творбата си "Благодарност и още нещо”. Четвъртата поощрителна награда замина при Стоян Антов от Лом, на 17 г., ученик в СУ „Димитър Маринов“, за стихотворението „Непосветено”.

Президентът на Лайънс клуб „Свилена“ Христина Карчева връчи традиционната награда на клуба за поощряване на талантливите деца на Свиленград. Тази година наградата е за Яница Гачева от 5 б клас, I ОУ „Иван Вазов”.

Церемонията по награждаването, както винаги се състоя в шато „Катаржина Естейт”, Мезек. Специален гост на тържеството бе композиторът Хайгашод Агасян, който изпълни обичани популярни и свои песни като поздрав към всички гости. В програмата участваха Детска вокална група "Весели звънчета", Кейси Георгиева и Паула Богданова от Спортен клуб по танци "Златните момичета", солистите на Хорова школа Свиленград Йоана Георгиева и Радина Къналиева. Преди да се включат в церемонията по награждаването Боян Ангелов, Атанас Звездинов и Хайгашод Агасян проведоха среща с ученици от свиленградските училища СУ „Д-р Петър Берон” и ПГССИ „Христо Ботев” с интереси в областта на музиката и литературата.

https://www.livechatalternative.com/