Сайтът е в процес на обновяване!

Изложба за биоразнообразието на река Марица бе открита в Арт галерия - Свиленград

Изложба за биоразнообразието на река Марица бе открита в Арт галерия - Свиленград

 По повод световния ден на водата  в Арт галерия Свиленград бе открита тематична изложба за река Марица и нейното биологично разнообразие. Гости на откриването бяха  арх. Анастас Карчев и д-р Стефка Здравкова.

Събитието се осъществява в партньорство между Исторически музей – Свиленград и СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“. Идейният проект за изложбата е изготвен от екипа на Регионалния природонаучен музей – Пловдив и носи името „Река на биоразнообразието“.

За връзката на хората с река Марица, какви са проблемите, пред които сме изправени в момента и защо си заслужава да работим за опазването на здравето на речната екосистема разказа Градимир Градев еколог от  "Зелени Балкани" и ръководител на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017, реализиран в района на Свиленград.

Видра, малък корморан, пчелояд и земеродно рибарче са част от 11–те реалистични макети. Освен ефектните макети на животни, посетителите могат да гледат и кратко видео с любопитни факти, свързани с историята, географията и екологията на реката, представени от експерти в различни области. Има възможност всеки природолюбител да се включи  с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица.

Изложбата може да се види до 19 април 2021 г.