Сайтът е в процес на обновяване!

Кметът арх. Анастас Карчев: Работата в общината не е спирала въпреки трудната 2020 година. Благодаря на колегите в администрацията за проявения професионализъм

Кметът арх. Анастас Карчев:  Работата в общината не е спирала въпреки трудната 2020 година. Благодаря на колегите в администрацията за проявения професионализъм

 

2020 - годината на световна пандемия, е към края си. В тези тежки за всички 12 месеца пред какви трудности бе изправена общината и как се справихте с тяхното преодоляване?

През 2020 г. сме свидетели на световна пандемия от КОВИД 19, която е част от новата ни история. Страната беше залята от две вълни на болестта. При първата – чрез извънредното положение общината успя да се предпази и нямаше болни. Впоследствие мерките бяха разпуснати и неизбежно през есента тежко ни удари втора вълна на зараза. Възникнаха много на брой огнища с много заразени.

По време на извънредното положение и към настоящия момент общината стриктно спазва мерките, издадени със заповеди на министъра на здравеопазването и контролира тяхното прилагане на територията на общината. Ангажираха се фирми, които да дезинфекцират обществени обекти, училища, детски градини. На първа линия бяха командировани медицински сестри от детските градини в помощ на РЗИ и МБАЛ.

За подпомагане на нуждаещи се още в началото на пандемията организирахме благотворителна хранителна банка. С нейна помощ раздавахме хранителни продукти на много семейства, останали без работа и препитание. Чрез разработени наши проекти успяхме да разширим обхвата на Патронажната грижа в общината и да помогнем на всички нуждаещи се. Обслужват се възрастни, обездвижени или карантинирани жители на общината с доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги и др. Така също създадохме мобилни екипи от домашни помощници, социални и здравни работници за обслужване по домовете на нуждаещи се хора в селата.

 Беше взето решение на Общинския съвет за подпомагане на местния бизнес чрез премахване на наемите за тротоарно право за времето, през което заведенията не работят.

Независимо от тежкия втори пик на заразата през есента Общинска администрация – Свиленград продължи да работи без прекъсване дори и с намален състав. Всички услуги за гражданите и бизнеса и всички административни дейности са извършвани в срок. По време на кризата не са спирали нито общинските проекти, нито строителството в общината. За всичко това бих искал да благодаря на колегите си в администрацията, които се справят с професионализъм  в тези трудни моменти.

Какви нови обекти на общината бяха открити през 2020 година?

Успяхме да завършим санирането на ОУ „Любен Каравелов”  и НЧ „Васил Левски” в кв. „Капитан Петко войвода”, както и санирането и основния ремонт на дългоочаквания Социален център, в който държавна и общинска администрация в социалната сфера обслужват гражданите на едно място.

За любителите на спорта успяхме да направим две спортни площадки  на ул. „Крайречна” – мини футболно игрище и баскетболно игрище.

В началото на есенния сезон  открихме един от големите ни обекти – компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци. Така максимално обхванахме  генерираните количества зелен отпадък, който се изнася наесен от дворовете на хората.

Открихме ремонтиран и обезопасен язовир „Келанджика” край село Димитровче.

Изградихме нова улица с водопровод и канализация в местността Речните лозя до помощния стадион. Завършихме асфалтирането на улиците в южната част на Свиленград.

Благоустроихме останалата част от зелената площ „Сухата река”, нещо, което жителите на града очакваха отдавна.

За подобряване безопасността на движение по улиците разработихме нов Генерален план за организация на движението.

По какви проекти се работи в момента?

В  момента общината работи по създаването на План за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за периода 2021-2027 г. Той включва визията за развитие на цялата територия, определя актуалните проблеми, нуждите и потенциала за развитие на региона и ще бъде съобразен с развитието на общината през следващия програмен период. Предстои в близко бъдеще този план да бъде предоставен за публично обсъждане с гражданите и да се вземат предвид и техните предложения.

За нови културни и спортни инициативи сред децата работим по проект „Заедно учим и творим”.

Спечелихме проект и предстои подписване на договор към МИГ „Свиленград Ареал” за интерактивен туристически център в Мезек.

Започна изграждането на нова експозиционна зала към Историческия музей. Предстои да организираме архитектурен конкурс за нов музей на Свиленград.

Работим и по проектите за саниране на осем блока в жилищните квартали „Простор” и „Изгрев”.

С финансова помощ от държавата в края на годината общината започва да реализира големи обекти като строителството на нова детска градина „Снежанка” и благоустрояване на бул. „България”. В какви срокове ще бъдат изпълнени те?

Общината спечели проект за 2 млн. лева към Министерството на образованието и науката за строителството на нова детска градина „Снежанка”. Допълнителен ресурс от 515 000 лева осигуряваме от собствени общински средства. Този проект е дългоочакван от свиленградчани. По него започнахме работа още през 2012 г., когато се проведе архитектурен конкурс и независимо жури от 7 души - специалисти и местни общественици, избра най-качествената разработка. От 2013 г. общината непрекъснато търсеше възможност за финансиране на проекта и сега вече можем да се похвалим с успех. От 10 декември започнахме строителството на новата детска градина. За началото на новата учебна година тя ще започне да функционира.

За благоустрояването на бул. „България” в момента се извършва процедура за избор на изпълнител, след което ще стартира строителството. Благодаря на правителството за отпуснатите близо 4 млн. лева, с които ще направим централната улица на Свиленград много модерна и красива. Проектът ни е готов. Той бе избран на архитектурен конкурс, който организирахме още през 2013 г.

Очакват ли се нови инвестиции в общината и в кои сфери?

Да, очакваме да получим над 1 100 000 лева от Министерството на образованието и науката. Предколедно вече получихме първия транш от 650 000 лева. С тези средства сме в готовност веднага да започнем основен ремонт на ПГССИ „Христо Ботев”. Ремонтът включва  саниране на сградата и подмяна на отоплителната система.

От външните инвестиции най-голямата е на частен инвеститор, който стартира изграждането на модерен развлекателен комплекс на територията на общината. Очаква се новият обект да започне работа в края на 2021 г. или началото на 2022г.

 

                         Материалът е публикуван в Общински информационен  бюлетин, месец декември 2020