Сайтът е в процес на обновяване!

Кметът арх. Анастас Карчев връчи знака „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Кметът арх. Анастас Карчев връчи знака „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Кметът на общината арх. Анастас Карчев връчи знака „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов на тържествена церемония, която бе част от празничната програма за Деня на Свиленград. Така той изпълни единодушно решение на Общинския съвет от 30.12.2020 г., с което управителят на МБАЛ - Свиленград д-р Ермов се удостоява със званието „Почетен гражданин на Свиленград” за изключителен принос за издигане авторитета на града и общината в сферата на здравеопазването. Инициатори на предложението за удостояването на хирурга с най-високото отличие на общината бяха група граждани - представители на бизнеса, журналисти, историци, културни дейци, общественици и други.

Силно развълнуван д-р Ермов благодари на кмета, на общинските съветници, на предишното общинско ръководство и на инициативната група за честта и доверието, които му оказват, удостоявайки го с високото звание. Написано от него поетично слово за значението на лекарската професия в живота му прочете дъщеря му Елена. „Да си лекар - за мен това е да обичаш. Да обичаш болния, другия, страдащия, чакащия, питащия, надяващия се. Да обичаш бяло. Бели стени, бяла къща, колата и кучето да са бели, и дрехите и душата. Да няма празници, събития и недели, има графици - дневна, нощна, почивен ден до обяд. Да лягаш навреме и да ставаш рано. Да си се наспал и закусил – иначе ти се гади от кръв, миризми и други грозни гледки. Да работиш в екип е задължително, а йерархията безусловна.Нямаш право на паника, а хладнокръвието ти е втора кожа. Да обичаш човека, детето, стария… Да си учил и чел и да не спираш да питаш и да знаеш. Да не можеш без това – да се връщаш от средата на пътя, защото някой те чака, да ставаш от масата на рождения си ден, защото те търсят от болницата и някой се нуждае от теб. Животът ти да премине в бяла престилка и дрехите ти да остаряват по закачалките. Обичам този живот и тази работа – и няма раздяла. Благодаря на тази професия, че с нея съм жив!И … пазете лекарите. Дължа им благодарност завинаги.Дължа благодарност и на медицинските сестри, без тях трудът ни е безсилен, а резултатът несигурен. Те са дясната ни ръка във всяка ситуация. Бъдете здрави!”

На церемонията присъстваха кметът на община Тополовград Божин Божинов и кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, които от сцената отправиха приветствия към д-р Ермов, заместник-кметовете на община Свиленград Мария Костадинова и Анелия Георгиева, общински съветници, бившите кметове на Свиленград - инж. Георги Манолов, Атанас Атанасов и Андон Куртев, почетният гражданин на Свиленград Валентин Ангелов, здравни работници от МБАЛ- Свиленград и Медицински център 1, от болниците в Харманли и Тополовград, близки и много граждани.

Благодарствени приветствията и цветя поднесоха още: предишният кмет на Свиленград Георги Манолов, представители на инициативния комитет, МБАЛ-Свиленград, болницата в Харманли, Историческия музей, Дейност „Социални услуги”, Дамски Лайънс клуб „Свилена”, спортните клубове по бокс и хандбал, от дългогодишната общественичка Катя Капитанова бе изпратен специален поздрав, прочетен от дъщеря й. Десетки близки и съграждани го поздравиха с прегръдки и благодарности и след края на церемонията.

За финал бе прожектиран специално подготвен кратък филм за ежедневието на д-р Ермов и неговите колеги в МБАЛ и Медицинския център, а на фона на песента „Докторе, бъди благословен!” залата стана на крака да аплодира труда на медиците.

Д-р Ермов има неоспорима огромна роля за развитие на здравеопазването в община Свиленград. Цялата си дългогодишна кариера, целия си професионален път той е посветил на Свиленград и неговите жители.

Благодарение на него МБАЛ – Свиленград е една от най-успешно функциониращите общински болници в България, финансово обезпечена и независима. В нея се изпълнява широк спектър от медицински дейности за лечебни заведения за болнична помощ на общинско ниво и се осигурява много добро качество на оказаните здравни услуги.

Освен с приноса си като лекар и здравен мениджър д-р Димитър Ермов се отличава и като общественик с активна гражданска позиция по различни обществено-политически, социални и културни теми и важни за обществото проблеми.

Отличните му способности на ръководител и стремежът му да бъде полезен за хората на Свиленград особено изпъкнаха в настоящия момент на пандемия от вируса COVID-19. С перфектна и навременна организация в МБАЛ – Свиленград бе създадено ковид отделение, в което има 62 легла, 20 от които интензивни. Свиленградската болница е на второ място по капацитет в областта след МБАЛ- Хасково. Броят на пациентите с COVID - 19, преминали през лечебното заведение от началото на пандемията до сега, е 954. Лечението се извършва по протокол за лечение на пневмония като усложнение от ковид вируса. Болницата разполага с всички необходими лекарства и кислородни апарати. Обслужващият персонал, въпреки тежките условия, е на много високо ниво и с необходимите компетенции и внимание обслужва постъпилите болни. На фона на липсващи здравни услуги и медицински специалисти в много други общини, МБАЛ – Свиленград се справя много добре в тези трудни за цялото население и здравна система времена.