Кметът арх.Анастас Карчев връчи наградите за просвета и култура на общината

Кметът арх.Анастас Карчев връчи наградите за просвета и култура на общината

Общинските награди „Учител на годината”, „Ученик на годината” и „За заслуги към културното дело” връчи днес кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев. Традиционната церемония в чест на 24 май се организира ежегодно с признание към работата на най-заслужилите учители, ученици и читалищни деятели. Отличените получиха грамоти, паметни плакети и парични премии, а всички номинирани - грамоти и плакети. Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът Анелия Георгиева, общинските съветници Диана Стоянова, Атанаска Михайлова и Георги Илиев, просветни и културни дейци, ученици.

Кметът арх. Карчев отправи приветствие за празника и заяви, че всички ръководители на учебни и детски заведения имат добър партньор в лицето на общината.

Тази година отличието за учител на годината бе раздадено в четири отделни категории - предучилищно образование, начален етап, прогимназиален етап и средно училищно образование.

В категорията „Средно училищно образование” бяха номинирани преподавателите по история Денка Колева от ПГССИ „Христо Ботев“ и Димитър Гилев от СУ „Д-р Петър Берон”.

Наградата „Учител на годината” бе присъдена на Димитър Гилев. Той стана известен като будител и любимец на България със своята креативност и отдаденост на професията. С различни методи вдъхва нов живот на своите уроци и разпалва у учениците си любов към историята, мотивира ги да развиват и обогатяват своите знания, възпитава ги в гордост и родолюбие. По идея и с участието на г-н Гилев за патронния празник на училището там бе изложен оригиналът на “Рибния буквар” на д-р Петър Берон. Стотици ученици, учители, родители и граждани се докоснаха до тази светиня на българското Възраждане. Г-н Гилев активно участва в организацията за Националната олимпиада по История и цивилизации, която се проведе през месец април в Свиленград.

В категория „Учител на годината в прогимназиален етап на училищно образование” наградата „Учител на годината” получи Елена Михалева от ОУ „Христо Ботев” в село Левка. С работата си тя мотивира учениците да участват в различни състезания на училищно и общинско ниво, с което им вдъхва самочувствие и увереност. Ръководи клуб “Млад биолог” с интерес към екологията, природата и опазването на околната среда. Ученици на г-жа Михалева се представят отлично в Международната дистанционна училищна олимпиада KINGS BULGARIA, в конкурса за изработка на коледна украса от отпадъци на РИОСВ-Хасково.

В тази категория номинации заслужиха: Ангел Ангелов, учител по история в СУ „Д-р Петър Берон”; Ива Костадинова - учител по английски език в Първо ОУ „Иван Вазов”; Мария Димитрова - старши учител в ОУ “Любен Каравелов”; Пенка Кръстева- специален педагог в Центъра за специална образователна подкрепа ,,Стефан Василев“.

Наградата „Учител на годината в начален етап на училищно образование” заслужи Веселина Чавдарова от Първо ОУ „Иван Вазов”. Тя е начален педагог с професионален опит от 39 години. Притежава утвърден авторитет сред ученици, родители и колеги. В своята работа г-жа Чавдарова съчетава качествено обучение и добро възпитание на учениците за израстването им като знаещи и отговорни хора, насърчава ги в творческо мислене, медийна и гражданска грамотност. Учениците й се включиха в редица благотворителни инициативи - ,,Да помогнем на Алекс”, осиновиха пеликан и дариха средства за неговото отглеждане в ,,Център за закрила на животните” в гр. Стара Загора, участваха в кампанията “Екоклас”. На националното състезание ,,Моята родина” спечелиха 3 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала. А на международното състезание ,,Математика без граници” - 3 бронзови медала.

В тази категория за своите успехи през годината са номинирани учителите: Данка Стратиева - ОУ “Любен Каравелов”; Евелина Къналиева - ОУ „Христо Ботев” – с. Левка; Нина Челебиева - СУ „Д-р Петър Берон”; Яна Велева - НУ “Христо Попмарков“.

Наградата „Учител на годината в предучилищно образование” получи Росица Николова от ДГ “Снежанка”. Тя е главен учител, има 36 години професионален опит, обучава се в “Подходи за работа с деца със специални образователни потребности“, “Приобщаващо образование“, “Идентифициране на обучителни затруднения“. През настоящата учебна година г-жа Николова ръководи четвърта възрастова група, в която успешно се подготвиха за постъпване в първи клас 26 деца, между които и деца със специални образователни потребности и с различна етническа принадлежност. С ангажираност и инициативност участва в празници на детската градина и общината.

Номинираните в тази категория учители са: Десислава Иванова – ДГ ,,Детелина”; Ивета Христова - ДГ „Зорница”; Капка Стойкова е номинацията на ДГ „Слънце”; Радослава Даутева-Зафирова - ДГ „Радост” и Снежана Конопова – подготвителна група в ОУ „Христо Ботев” – с. Левка.

Ученик на 2023 г. стана Вяра Язанова от ПГССИ „Христо Ботев”, специалност „Организация на хотелиерството“ с интензивно изучаване на английски език. Вяра е с отличен успех. Тази година тя завоюва първо място в Първия национален конкурс „Млади изследователи“, организиран от Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив и е носител на Специалната награда на Съюза по хранителна промишленост за разработката си: „Пътят на свиленградското малеби“, в екип с учениците Георги Димитров и Деница Иванова. Тази награда й дава възможност да продължи образованието си без приемен изпит в желана от нея специалност в университета. На Националното състезание „Най-добър млад хотелиер“ в КК „Албена“ в конкуренция с представители от 28 професионални гимназии по туризъм Вяра демонстрира отлични практически знания и компетентности в хотелиерството. Професионалните и личностни качества й отредиха специалната награда на журито „За най-стилна визия и униформа“ и специалната награда на КК „Албена“ – трудов договор. Като участник в клуб за занимания по интереси „Handmade“ Вяра зае първо място в традиционния общински конкурс „Вълшебна Коледа“ и специална награда за оригиналност в конкурса на РИОСВ- Хасково „Коледна украса от отпадъци“. Участва в проект „Училищни центрове за подкрепа SOS Centres“ с мултимедиен продукт, насочващ учениците къде да потърсят помощ в случай, че са жертва на тормоз. Включва се с мултимедиен проект в Националната седмица на достъпът до добра храна, организирана от фондация „Българска местна традиция“; в литературното четене „Животът като стих“ на ПГССИ „Христо Ботев“ по случай Световния ден на поезията. Вяра е един от активните участници в благотворителната акция „От ученици за ученици“ и е сред най-дейните в кампанията „Дари надежда за пострадалите от наводненията в с. Каравелово“.

Останалите ученици, номинирани за успеха си през годината, са: Аглая Генева - ученичка в XII клас в Центъра за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“; Донка Ангелова - V клас, ОУ “Любен Каравелов”; Йоан Димитров - ученик от ХI клас, СУ „Д-р Петър Берон”; Никол Узунова – VII клас, Първо ОУ „Иван Вазов“; Роксана Александрова - IV клас, ОУ ”Христо Ботев”- с. Левка; Силвия Николова - 4 клас, НУ “Христо Попмарков“.

Отличието „За заслуги към културното дело” в областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело в община Свиленград е за Димитрина Порязова - ръководител на Женска камерна фолклорна група към НЧ „Просвета 1870”. През годината групата е завоювала престижни награди: в XI МФФ "С песните на Кичка Савова", с. Сладун - Специалната награда на журито на фестивала и статуетка; в МФФ "Песни и танци без граници" - Свиленград - бронзов медал, в V Национален фолклорен конкурс "Димитър Гайдаров"- Казанлък- златен медал; на VI Фолклорен фестивал на сусама - с. Доситеево - златен медал и статуетка. Под нейно ръководство групата става носител на отличието Сребърна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Групата се включи в инициативата "България пее" на Хорова школа – Свиленград и участва в благотворителния концерт на кампания "Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център Стара Загора", както и в инициативите „За едно дете повече”.

Поздрави за всички отличени и номинирани учители и ученици, както и за всички гости бяха музикалните и певчески изпълнения на Златко и Димитър Пеневи, Никола Беев, Калина Стоянова и Виктор Костадинов, Владимир Влайков и Никол Станджикова, Радина Къналиева и Божидар Дачев. Домакин на събитието бе отново ресторант „Хестея”.

Повече снимки от церемонията могат да се видят на фейсбук страницата Хуманитарни дейности Свиленград.

https://www.livechatalternative.com/