Коприната, природата и историческите забележителности вдъхновиха участниците в Националния пленер "Нарисувани усещания" в Свиленград

Изображение 12357

С изложба завърши деветият Национален пленер „Нарисувани усещания” в Свиленград. И това издание събра 10 художници – местни и гостуващи, които твориха в продължение на 5 дни сред природата и забележителностите на града и района. Росен Марковски, Бистра Бакалова, Господин Чакалов, Мара Латева, Николай Димчевски, Венета Станкова, Милен Иванов, Мая Борисова, Карина Кирева и Динко Ненов представиха своите творби на изложба, която се откри днес в Арт галерията.

Новосъздадените 20 картини са вдъхновени от исторически старини, природни гледки, градски улици, а ефирността на коприната и нишката от копринената буба избра за тема на творбите си родената в Свиленград известна художничка Мара Латева. Не липсват портрети и пасторални пейзажи край Марица. Преобладават експресионистични и абстрактни картини в техниките масло, акрил, колаж. Те ще бъдат изложени за публиката до края на месец октомври.

Художниците изразиха прекрасните си впечатления от домакините от общината, от отличните условия на работа в Свиленград и приятелската творческа атмосфера.

Новите творби ще обогатят Художествения фонд на община Свиленград. Той включва над 180 картини от изявени художници от цялата страна, участвали в традиционния пленер, който се организира вече 9 години в чест на празника на Свиленград – 5 октомври.

https://www.livechatalternative.com/