На работна среща Свиленград и Одрин обсъдиха приоритетите по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2021 - 2027 г.

На работна среща Свиленград и Одрин обсъдиха приоритетите по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2021 - 2027 г.

Работна среща на екипите по разработване на проекти от община Свиленград и община Одрин се проведе в турската община по покана на кмета Реджеп Гюркан. Експертите от Свиленград бяха водени от кмета арх. Анастас Карчев и директора на Дирекция „Местно икономическо развитие, проекти и програми“ Светлана Динкова. Те се срещнаха със заместник-кмета на Одрин д-р Ертугрул Танрикулу и колегите му експерти. Бяха обсъдени приоритетите по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2021-2027г. и набелязани възможности за съвместни проекти, които ще бъдат конкретизирани на следващ етап.

Работната среща е продължение на договореното през януари трансгранично партньорство между кметовете на Свиленград и Одрин в различни области, за да могат пълноценно да се използват възможностите на европейската програма за по-добро териториално развитие и сближаване на двете съседни погранични общини.

Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция 2021 - 2027 г. е част от новото поколение програми за междурегионално и трансгранично сътрудничество за настоящия програмен период, които ще се използват за преодоляване на трансграничните предизвикателства и разработване на съвместни услуги и проекти. Основното финансиране на програмата е от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ. Общата цел на програмата е укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион България – Турция. Териториалният обхват на програмата включва областите Хасково, Ямбол и Бургас от България и Одрин и Къркларели от Турция.

https://www.livechatalternative.com/