Община Свиленград е номинирана за Годишните награди за биоразнообразие и климат за 2022 г. на Българска фондация Биоразнообразие

Община Свиленград е номинирана за  Годишните награди за биоразнообразие и климат за 2022 г. на Българска фондация Биоразнообразие

Община Свиленград получава поредно признание за дейността си за опазване на чиста природна среда. Една от най-активните организации в сферата на екологията - Българска фондация Биоразнообразие, е включила общината в номинациите за Годишните награди за биоразнообразие и климат за 2022 г. Наградите се присъждат за 11–та поредна година. Събитието се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameON!”, финансиран от програма DEAR на Европейската комисия.

Община Свиленград е номинирана в категория „Политик с най-голямо внимание към българската природа ”https://biodiversity.bg/Nagradite-2022-1-173.

Критериите в тази категория са за политици на държавно и местно ниво, които в рамките на своите правомощия активно допринасят за опазването на природата, включват в политическия дневен ред теми за природата и климата.

Община Свиленград е номинирана заради неуморната си работа за намаляване на отпадъците. През изминалата година официално кметът на общината арх. Анастас Карчев обяви, че до 2025 г. общината ще трябва да достигне до не повече от 99 кг годишно нерециклирани отпадъци на жител. Свиленград е и първата община на картата на Zero Waste Europe. Над 1000 домакинства имат индивидуални контейнери за разделно събиране, има общински център за събиране на различни видове отпадъци. От 2021 г. заработи модерна инсталация за компостиране с капацитет 3 000 тона годишно, която се захранва с разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци. От началото на февруари 2022 г. в града бяха поставени и два контейнера за дрехи и обувки. Следващите стъпки са свързани с въвеждане на разделно събиране и в селата. За ангажиране на обществеността в процеса още в началото се сформира Консултативен съвет за нулеви отпадъци, в който членуват активни граждани, представители на училища, пенсионерски клубове, бизнеса, полицията, както и представители на общината и общински съветници. Номинацията е конкретно за еколога на общината Гергана Тонева, директора на дирекция „Общинска собственост и екология” инж.Иванка Димитрова и заместник-кмета Мария Костадинова, защото независимо от политическата обстановка, пандемия и всички други фактори, те държат на каузата си за по-малко отпадъци. Община Свиленград предава своя успешен опит и на други общини, които искат да тръгнат по пътя на нулевите отпадъци.

Победителите  ще бъдат обявени на специална церемония, която ще се проведе на 13 август на морския бряг и Атанасовското езеро край Бургас.

В момента тече онлайн гласуване на публиката, която ще излъчи своите победители в 5-те категории на наградите - https://fb.me/e/56ywBS6MP

Гласувайте като:

1. Отворите раздела с публикациите (дискусията) на събитието, където ще откриете всички номинации по категории в галерии с изображения и описание към всяко.

2. Намерете вашия фаворит и гласувайте като харесате конкретната снимка с текст.

Публичното гласуване ще продължи до 18:00 ч. на 10 август (сряда).

https://www.livechatalternative.com/