Община Свиленград раздаде традиционните си награди за просвета и култура

Изображение 14336

Наградите на община Свиленград за образование „Учител на годината” и „Ученик на годината” и отличие „За заслуги към културното дело” за 2024 година бяха раздадени в навечерието на 24 май. Ежегодно за празника на българската просвета и култура общината отдава почит към труда и постиженията на учители от детските и учебни заведения, ученици, културни деятели в областта на изкуствата, библиотечното и музейното дело. Отличените получиха парични премии, грамоти и паметни плакети, а всички номинирани - грамоти и плакети. Наградите връчи кметът на общината арх. Анастас Карчев. На събитието присъстваха общинските съветници от Комисията по образование и култура към Общинския съвет Дора Чанкова и Васил Василев, просветни и културни дейци, ученици.

Учител на 2024 година в гимназиален етап на училищното образование е Цветана Костова – преподавател по руски език в СУ "Д-р Петър Берон". Магистър със специалност “Руски език”, с втора специалност “Български език и литература”. От три години провежда допълнителни занятия по български език с ученици от Украйна и Киргизстан и допринася за интегрирането им в училищната и социалната среда. Подготвя ученици за Националното външно оценяване по български език и литература и държавните зрелостни изпити по руски език. Възпитаниците й се представят отлично на изпити за постъпване във висши учебни заведения и получаване на сертификат за владеене на руски език. Две нейни възпитанички бяха единствените представители от област Хасково в Националния кръг на олимпиадата по руски език, като  Доминика Ивашина завоюва първото място, оставяйки зад себе си ученици от престижни езикови учебни заведения от цялата страна. Създател и ръководител е на училищното театрално студио „Мелпомена“, чиито постановки се превръщат в истински празник за свиленградската общественост. Ръководи група по национална програма за работа с деца с изявени способности. Подготвя и участва в концерти, благотворителни инициативи, училищни празници.

В тази категория също бе номиниран учителят по история в ПГССИ „Христо Ботев” – Стефан Димитров.

Наградата „Учител на годината в прогимназиален етап” получи Христина Шидерова - учител по български език и литература и английски език в ОУ "Христо Ботев" - село Левка. Тя е защитила най-високата първа квалификационна степен. Много ползотворни в работата й за развиването на езиковата компетентност са методите “Дискусия”, “Дебати”, “Работа в малки групи”, “Работа по проект”. Участва в кръгла маса на тема: „Какво е да не разбираш езика на училището?“ по повод 150-годишнината на училището, насочена към деца, за които българският език не е майчин. Координатор е на проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ и проект „Успех за теб“ на Министерство на образованието и науката. Инициатор е на училищни състезания, конкурси и мероприятия  и на събития, посветени на юбилея на училището. Журира на благотворителната Игротека, организирана от преподаватели по английски език от училищата в община Свиленград. На международна дистанционна училищна олимпиада KINGS BULGARIA учениците й успешно преминаха квалификационния кръг и се класираха за финал. Нейни възпитаници от 2 и 3 клас получиха максимален брой точки в състезание по английски език „Аз общувам с Европа“ на Сдружението на българските начални учители. Член е на Съюза на българските журналисти. Има две публикации в електронно списание „Образование и развитие“ на Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към ПУ „Паисий Хилендарски“.

Номинации за наградата в тази категория получиха: Боряна Станева – старши учител по български език и литература и английски език в ОУ "Любен Каравелов", Катя Иванова – учител по български език и литература в Първо ОУ "Иван Вазов" и Христина Коларова-Иванова – преподавател по български език и литература в СУ "Д-р Петър Берон".

Носител на наградата за образование “Учител на годината в начален етап на училищно образование” е  Камелия Трампова-Парушева - старши учител начален етап в Първо ОУ „Иван Вазов“. В работата си тя съчетава качественото обучение и доброто възпитание на учениците. Повишава интереса им към четене, медийна и гражданска грамотност с участието в различни училищни, общински и  регионални литературни конкурси. В олимпиадата по математика са класирани трима нейни ученици за областно ниво. Участват в Коледно математическо състезание, олимпиадата по български език “Кингс”, състезанието за най-добър рецитатор, в националните конкурси “Урок по история”, онлайн конкурс за изпълнение на български стихотворения, фотоконкурсите „Покажи ми България”, “Черноморие” и “Вековни дървета”, конкурс за рисунка за Деня на космонавтиката. Класът й ежегодно участва в общинския конкурс за изработване на сурвачка. Активни са и в благотворителната инициатива ,,Да помогнем на Рикардо”. Възпитаниците й осиновиха пеликан и дариха средства за неговото отглеждане в ,,Центъра за закрила на животните” в гр. Стара Загора. На международното състезание ,,Математика без граници” нейни ученици спечелиха призови места и един бронзов медал. Пълен брой точки спечелиха децата на състезанията на Сдружението на българските начални учители: ,,Аз рисувам”, ,,Аз и природата”, ,,Аз и числата“, “Аз общувам с Европа” и др. Работи в училищните проекти „Успех за теб“ и „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ на Министерство на образованието и науката.

Номинации за „Учител на годината в начален етап на училищно образование” получиха: Саша Курдова - СУ "Д-р Петър Берон", Таня Арнаудова - ОУ "Христо Ботев" с. Левка, Цветанка Александрова - ОУ "Любен Каравелов".

Учител на 2024 година в предучилищно образование е Валентина Маргичева - начален учител с четвърта професионална степен в Детска градина „Радост”. През настоящата учебна година ръководи трета възрастова група. Възпитаниците й се представиха отлично в Националното състезание „Многознайко”, в инициативата на Фондация „Детски книги“ за годишната награда „Бисерче вълшебно“. Участваха в кампанията на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково на тема „Да ценим и пазим водата“. Със свои рисунки се включиха в XI Национален конкурс с международно участие „България в картини и слово“. Една от възпитаничките й успешно се изявява и получава отличия в новосформираната вокална група „Радост“ към детската градина.

В категория „Учител на годината в предучилищно образование” номинирани са: Иванка Славова - ДГ "Снежанка", Магда Георгиева - Христова  - ДГ "Детелина", Мария Чилингирова - ОУ "Христо Ботев", с. Левка, Мария Ташева - ДГ "Зорница" и Наталия Георгиева - ДГ "Слънце".

Носител на наградата за образование “Ученик на годината” на община Свиленград за 2024 година е Никол Андреева -  ученичка в XI клас, специалност „Организация на хотелиерството“ с интензивно изучаван английски език. Тя е пълна отличничка през целия курс на обучение, активен участник в учебно-възпитателния процес, с изяви в училищни и извънучилищни дейности. В екип с Деница Иванова и Цвета Попова спечели специалната награда на Lidl България от Националния ученически конкурс "Млади изследователи" на Университета по хранителни технологии - Пловдив, с проекта: „Трахана – минало свършено или сегашно продължително време“. На Националното състезание „Най-добър млад хотелиер“ в курортен комплекс „Златни пясъци” в конкуренцията на представители от 27 професионални гимназии по туризъм със завидни знания и вещина в професията, речеви и комуникативни умения на английски език Никол спечели наградата на Министерството на туризма и наградата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Никол получи поздравления и от председателя на Търговската камара във Варна и предложения за работа в хотелите от верига Grifid. Тя е първият чартър президент на Алфа Лео клуб „Свилена“, учредява клуба и изгражда деен екип, с много инициативи в подкрепа на различни каузи. Одобрена е да представя България и Лайънс клубовете от Дистрикт 130 България в Германия по световната програма на международния младежки обмен на Лайънс. Участва в рецитаторския конкурс на читалището "Небесен гурбетчия" по стихове на Ивайло Балабанов, където заема 2-ро място. Тя е активен участник в различни училищни и извънучилищни проекти. Включи се в заключителната конференция в Хасково за отчитане на дейностите по проект „Децата за правата на детето“ и „Училищни центрове за подкрепа – SOS centres“, по които училището бе партньор на Сдружение „Шанс и закрила“- Хасково. Участва в училищната конференция по гражданско образование „Възпитанието и как да се държим в обществото.“ Включва се в информационната кампания по проект „Общата селскостопанска политика работи за нас: По-зелени и умни!“. Участва в училищния театрален клуб “FriendsForever” за авторска драматургия на английски език, който с постановката си „Mirrors“ ще се представи на Националния фестивал на талантите в Нова Загора. Активен участник във всички благотворителни акции на училището и Алфа Лео клуб „Свилена“, Никол мотивира съучениците си за участие в различни инициативи. Член е на Спортен клуб по танци “Златните момичета” и Театрален състав “Академия Млад актьор”  към НЧ „Просвета 1870“, с които участва в обществени прояви, в национални и международни форуми и печели призови отличия и награди.

За наградата „Ученик на годината” останалите номинирани са: Доминика Ивашина  - СУ "Д-р Петър Берон", Едита Жусуфи - Първо ОУ "Иван Вазов", Едмонд Жусуфи - Първо ОУ "Иван Вазов", Живко Исмаил - ОУ "Христо Ботев" с. Левка и Калинка Димитрова - ОУ "Любен Каравелов".

Носител на Отличие “За заслуги към културното дело” на община Свиленград за 2024 година е Иван Чончев – учител, журналист, дългогодишен библиотекар и културен деец. Той посвещава 14 години от професионалния си път на развитието на библиотечното дело в Свиленград. Поставя началото на колекцията от стари фотографии и картички от Свиленград. Участва в процеса на дигитализацията им и днес те са достъпни онлайн през сайта на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Хасково. Поставя началото на колекцията от редки и ценни книги в библиотеката. Автор е на поредица статии „Изгубеният Свиленград” с любопитни и малко известни факти от историята на града и други публикации. Ерудиран краевед, изнася лекции пред ученици и граждани при конкретни поводи. Редактор и коректор на творби  на местни автори и краеведи. По негова инициатива личният архив на поета Ивайло Балабанов с всичките му ръкописи, награди и лични снимки днес е експониран в библиотеката. Участва в разработването и реализирането на проекти на Министерството на културата. Организира и провежда културни събития – витрини, представяния на книги, срещи с автори. Поради отсъствието му наградата от негово име прие Дарина Костадинова – гл. експерт в Общинската библиотека.

В тази категория годишна номинация получи Ваня Стефанова – секретар на НЧ „Просвета 1870”.

В програмата участваха талантливите млади певци и танцьори: Йоана Георгиева, Йоана Караиванова и Радина Къналиева от  Хорова школа-Свиленград; Спортен клуб "ЕРА СвиЛена“; Балетна школа „Сребърна пантофка” - Елена Иванова и Ема Генчева и Виктория Танева. Събитието се състоя в ресторант "Хестея".

 

 

https://www.livechatalternative.com/