Сайтът е в процес на обновяване!

Откриване на паметна плоча за 150-годишния юбилей на читалището и 150-метрова мартеница на площада на днешния празник в Свиленград

Откриване на паметна плоча за 150-годишния юбилей на читалището и 150-метрова мартеница на площада на днешния празник в Свиленград

Паметна плоча по случай 150-годишнината на читалището в Свиленград бе открита от кмета арх. Анастас Карчев и председателя на читалищното настоятелство Васил Василев. Тя бе осветена от архиерейския наместник отец Константин. Мраморният знак е изработен и дарен на читалището от свиленградчанина Христо Карамфилов.

Паметната плоча е разположена на фасадата на Червеното училище. Там на 1 март 1870 г. от местни първенци и учители е създадено първото читалище в Свиленград и региона и едно от първите в България, наричат го „Звезда”, припомни в историческо слово директорът на Общинската библиотека Иван Чончев. Читалището става люлка на Българското възраждане в Свиленград. Със своя дописка цариградският вестник „Македония” съобщава, че българите в Мустафа паша си направили читалище и вече „разкъсали въжата”, с които били здраво стегнати. Откриването му става в годината на учредяване на Българската екзархия. Читалището възниква наред с няколко училища в града, организирани с вещина от тогавашния главен учител Христо Попмарков, чието име носи днес Червеното училище. През Балканската война, читалището е сринато до основи, а фондовете му са унищожени. Няколко години по-късно, след края на Първата световна война, то възкръсва за нов живот под името „Просвета”, за да продължи своята мисия на светилник на българската просвета и култура. Днес това е Народно читалище „Просвета 1870”.

Тържеството продължи на площад „5 октомври”, където в чест на юбилея бе завързана 150-метрова мартеница. Тя ще краси сградата на читалището до първите щъркели. В празничен концерт се представиха самодейци от читалището. Те бяха поздравени за Деня на любителското творчество от кмета арх. Анастас Карчев. Празникът завърши с народни хора и балони в небето.

С богата програма и многобройни събития през цялата година НЧ „Просвета 1870” ще отбележи големия юбилей. Някои от тях са - конкурс за творческа изява „Моето читалище“, засаждането на алея със 150 дръвчета, издаването на юбилеен диск и брошура, изложби в библиотеката в Свиленград и във филиала на читалището в Одрин и други. Кулминацията на юбилея ще бъде голям концерт на 15 май, на който се очакват много гости.