Сайтът е в процес на обновяване!

Паметник на Петко войвода ще бъде открит на КПП „Кап. Петко войвода“ на 16 ноември

Паметник на Петко войвода ще бъде открит на КПП „Кап. Петко войвода“ на 16 ноември

Паметник на капитан Петко войвода ще бъде открит на едноименния контролно-пропускателен пункт с Гърция. Церемонията е насрочена за 16 ноември.
Инициативата е дело на Съюза на тракийските дружества в България и Община Свиленград. На церемонията ще присъстват председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, настоящият кмет Георги Манолов и новоизбраният градоначалник на Свиленград арх. Анастас Карчев.
Паметникът бе поставен край Свиленград, след като Съюзът на тракийските дружества се свързва с ръководството на града след решение на Столичната община да направи нова алея на героите в Борисовата градина и да дари монумента. Община Свиленград веднага осигурява терен, така че паметникът да бъде поставен на КПП „Капитан Петко войвода“. Идеята е погледът на защитника на Тракия да бъде първото нещо, което ще посреща всички, които влизат в страната ни от Гърция.
На церемонията се очакват и други високопоставени гости, представители на тракийските дружества в България, потомци на тракийски преселници и много граждани.