Поклонение в памет на Апостола на свободата

Поклонение в памет на Апостола на свободата

В памет на Апостола на свободата и по случай 151 години от неговата гибел се проведе общоградско поклонение пред паметника на героя в парк „Сухата река” в Свиленград.

В церемонията се включиха кметът на общината арх. Анастас Карчев и заместник-кметът Светлана Динкова, които поднесоха венец на почит от името на Общинска администрация. Венци и цветя положиха също Общински съвет – Свиленград, БСП, ПП „Възраждане”, Историческия музей, Дейност „Детски градини”, НЧ „Просвета 1870”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Руски клуб „Съотечественик”, ПГССИ „Христо Ботев”, СУ „Д-р Петър Берон”, Първо ОУ „Иван Вазов”, Спортен клуб „Изида”, граждани. Стихове за Апостола изпълниха ученичките Аделина Танева и Адриана Тотева.

Заупокойна молитва отслужиха протойерей Георги и архимандрит Атанасий, който отбеляза, че Левски като духовник е служил на своя народ със силна православна вяра.

Слово за живота и делото на Васил Левски изнесе историкът Димитър Гилев, преподавател в СУ „Д-р Петър Берон”. Той нарече Левски първият визионер за освобождението на България, който разбира, че с четничество не може да се постигне победа срещу огромната османска империя, а е необходима тайна комитетска мрежа, която да подготви народа и военно, и просветно, и морално, за да се вдигне като един, когато настане часът. От 1868 до 1872 г. Левски прави много повече от три обиколки на България, създава 500 комитета, един от които в Свиленград, организира около 20 000 души. Левски е гениален конспиратор, изтъкна Гилев, тъй като до 1872 г. никой не знае кой е той, използва стотици псевдоними, говори няколко езика, дегизира се умело. Комитетската му организация е без аналог, тя е като тайна държава в държавата. Друго малко известно за него е, че е реформатор и в образованието. Като учител за 2 години в село Войнягово Левски учи децата на любов и уважение към учителя, а не на страхопочитание. След залавянето му при Къкринското ханче и отвеждането му в Търново, а след това в София е имало най-малко шест опита за спасяването му, той не е изоставен от народа си. 151 години след смъртта си Левски е във всеки един от нас, името му значи свобода и е връх, към който да се стремим ежедневно, завърши словото си Димитър Гилев.

https://www.livechatalternative.com/