Сайтът е в процес на обновяване!

Президентът Румен Радев: Жителите на Свиленград могат да бъдат горди с предците си

Президентът Румен Радев: Жителите на Свиленград могат да бъдат горди с предците си

 

Президентът Румен Радев бе гост на тържествата за празника на Свиленград. Тук той бе посрещнат от кмета на общината арх. Анастас Карчев. Държавният глава се срещна с ръководния екип на кмета в сградата на общината. Във фокуса на разговора бяха перспективите за развитие на града. Той получи подарък от кмета – картина на символа на града – старият каменен мост на река Марица. Творбата е на младата местна художничка Катина Недева.

По време на тържествената церемония за 109 години от освобождението на Свиленград, която се проведе пред паметника на ген. Никола Иванов, президентът посочи, че жителите на Свиленград могат да бъдат горди с предците си, които „не останаха безучастни към съдбовните моменти по време на Балканската война. Той припомни, че градът дава над 150 доброволци, укрепили Македоно-одринското опълчение и застанали в редиците на най-славните защитници на отечеството. „Те именно ни дадоха пример, че съдбините на отечеството се коват със смелост, всеотдайност и решителност, с любов към родния дом и с дълг към следващите поколения“, каза още той.

Преди това на връх Шейновец президентът отдаде почит пред паметника-костница на загиналите за освобождението на Свиленград. В словото си той заяви, че именно оттам започва славният път на победоносната българска войска за свободата на поробените братя от Тракия и Македония, а средствата, събрани за изграждането на костницата от признателните сънародници, родолюбивите тракийци, свободните свиленградчани и жители на множество села от региона и днес напомня, че „единството ни като народ е скрепено със саможертвата на най-достойните ни синове“.

Държавният глава разгледа и Общинската библиотека, в чието фоайе бе представена изложба от архива на поета Ивайло Балабанов, завещан приживе на Свиленград. От библиотеката му подариха оригинална пощенска картичка от Балканската война. На картичката е изобразена българската артилерия в бой при Одрин. Изпратена е от началник-щаба на ген. Никола Иванов - ген. Иван Фичев с посвещение до неговата съпруга Анна Фичева в София на 29.04.1913 г.

Гости на празника на Свиленград бяха също областният управител на област Хасково Минко Ангелов и генералният консул на РБългария в Одрин Борислав Димитров, които връчиха позравителни адреси на кмета на общината.

Поздравителни адреси по случай Деня на Свиленград изпратиха: Старозагорският митрополит Киприян, кметът на община Хасково Станислав Дечев, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, кметът на община Любимец Анастас Анастасов, кметът на община Тополовград Божин Божинов, кметът на община Харманли Мария Киркова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-началникът на Митница Бургас Стефан Марашев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, от НЦПКПС към Министерство на образованието, от Асоциация на българските градове и региони.

Снимки от събитията са публикувани на фейсбук страницата Хуманитарни дейности.