Ръководството на общината, ученици и спортисти гостуваха на турската община Инедже по съвместен проект

Ръководството на общината, ученици и спортисти гостуваха на турската община Инедже по съвместен проект

 

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев и заместник-кметът Мария Костадинова, която е председател на Сдружение „Заедно за Свиленград”, бяха гости на кмета на турската община Инедже Сахабетин Вардар и участваха в откриването на нови инфраструктурни обекти. Сдружение „Заедно за Свиленград” и община Инедже са партньори по проект “Пътеки за култура и история без граници”, финансиран от Европейския съюз по Програма ИНТЕРРЕГ- Трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020. В Свиленград по проекта беше изградена пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост.

Спортна площадка и пешеходна пътека, водеща до местната природно-историческа забележителност 300-годишен дъб, бяха създадени по съвместния проект в турската община. В местността, където се намира вековното дърво, ежегодно се провежда Гергьовденски събор, на който се събират потомци на българското население, живяло в района до Балканската война.

Откриването на новото игрище в Инедже се превърна в спортен празник, в който участваха детски футболни отбори от двете общини. Малките футболисти от ДЮШ „Свиленград 1921” с треньор Григор Георгиев завоюваха купите, които им раздадоха кметовете Анастас Карчев и Сахабетин Вардар и заместник-кметът Мария Костадинова. В мероприятията участваха и ученици от ПГССИ „Христо Ботев”. След това гостите от Свиленград имаха възможност да посетят местна семейна фабрика за обувки и музея в близкия областен град Къркларели.

https://www.livechatalternative.com/