Реконструкцията на центъра на Свиленград ще продължи на два етапа

Реконструкцията на центъра на Свиленград ще продължи на два етапа

 

Реконструкцията на централния бул. „България” в Свиленград ще продължи на два етапа. В първия етап ще бъдат положени всички настилки и ще се извърши озеленяване, а на втори етап ще останат големите атракциони. Това съобщи днес кметът на общината арх. Анастас Карчев на среща със собственици на търговски обекти и заведения, разположени по бул. „България”, които са обезпокоени от частичното спиране и забавяне на строителството на обекта.

Арх.Карчев обясни на хората, че свръхинфлацията на цените на енергоносителите и строителните материали, породена от войната в Украйна, е създала непредвидени проблеми. Строителят по проекта е депозирал в общината искане да бъдат анексирани позициите по договора, заради невъзможността да актува на по-ниска цена материали, закупени на по-висока.

В момента се водят преговори между възложителя – община Свиленград, фирмата изпълнител и проектанта за намиране на решение за продължаване на строителните дейности. Община Свиленград е предложила на строителя да изготви нова пълна стойностна сметка за оставащите видове работа до приключване на обекта, а проектантът трябва да направи актуализация на проекта спрямо настоящия бюджет и оскъпяването на цените. Разликата, която ще се получи, ще бъде оставена за изпълнение на втори етап на строително-монтажните работи, който ще включва изграждането на по-големите атракциони – ротонда, детски замък и фонтан. Всички други основни дейности като настилки, осветление, отводняване, озеленяване ще бъдат завършени на първи етап и хората ще могат спокойно да се придвижват по центъра на града.

Община Свиленград се ангажира да търси финансиране за СМР на втория етап. До момента няма спрени плащания към строителя. Към днешна дата изпълнителят е осигурил работници на обекта, които извършват подготвителни строителни дейности, за да улеснят продължаването на работата.

https://www.livechatalternative.com/