С Почетния знак на Свиленград бе удостоен главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

С Почетния знак на Свиленград бе удостоен главен комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

 

Главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” бе удостоен с Почетния знак на Свиленград на тържествена церемония в общината. Високото отличие му бе връчено за проявена смелост, себеотрицание и гражданска доблест в предотвратяването на бедствия и аварии, застрашаващи живота, здравето и имуществото на жителите на община Свиленград и безрезервната му помощ, свързана с овладяване на опустошителното наводнение на града през февруари 2012 г. В знак на благодарност към него в тези тежки за общината моменти по предложение на председателя на Общинския съвет Георги Еленков общинските съветници единодушно решиха той да бъде удостоен с Почетния знак на Свиленград. Наградата е и по повод неговата 60-годишнина и приключване на трудовата му дейност.

В мотивите се казва: „Главен комисар Николай Николов бе неотлъчно до свиленградчани по време на голямото наводнение на 6 февруари 2012 г., като помогна не само за овладяването му, но и за възстановяване на щетите. С доставката на два мощни агрегата осигури аварийно електроподаване, когато токът за целия град бе прекъснат и отводнителните помпи можеха да спрат да източват водата от улиците - решение, което буквално спаси града. Комисар Николов винаги е бил в най-трудните моменти на територията на общината, подпомагал е общинския кризисен щаб в Свиленград, съдействал е за осигуряване на допълнителна техника и личен състав. Лично е ръководил овладяването на голяма част от тежките пожари в Сакар. Основно с негово съдействие беше санирана сградата на Пожарната служба в Свиленград. Лично съдейства доброволците от местното формирование да обменят опит в Кобленц, Германия, в един от най-модерните обучителни центрове, както е и защитил идеята за изграждане на учебно-тренировъчен център в с. Генералово. По негово предложение община Свиленград ще кандидатства по проект за устойчив град по отношение на справянето с бедствия и аварии.“

Почетния знак и Решението на Общинския съвет връчи неговият председател Георги Еленков. Той отбеляза, че е горд от приятелството си с главен комисар Николов, който е човекът, помагал най-много на Свиленград през годините при различни бедствия и аварии. Като личен подарък той му поднесе картина, спечелила второ място в тазгодишния детски конкурс „С очите си видях бедата”.

Връчвайки Почетната грамота, кметът на общината арх. Анастас Карчев нарече главен комисар Николов истински родолюбец, който винаги е работил и ще продължи да работи за развитието на Свиленград.

„Изключителна чест е за мен да получа това високо признание, сподели главен комисар Николай Николов. В работата си съм правил това, което е трябвало, и съм се доверявал на своите колеги. Пожелавам на всеки от тях да изпита тази радост от благодарността на хората.”

Поздравителни адреси поднесоха Валери Чакъров – ръководител на Доброволно формирование – Свиленград, и Мариян Боянов директор на СУ „Д-р Петър Берон”- Свиленград, училище с традиции в пожароприложния спорт, с многобройни областни и национални награди, чиито малки огнеборци присъстваха на церемонията. Директорът на Историческия музей Елена Митева подари на главния комисар музейния сборник „Марица – реката, която ни свързва”, в който е описано и наводнението в Свиленград от 2012 г.

На края на церемонията пред сградата на общината ръководителите на всички районни противопожарни служби от областта и техните състави изразиха уважението си към главен комисар Николов, строени за почест и с включени светлини на пожарните коли.

На тържеството присъстваха кметът на община Любимец Анастас Анастасов, заместник-кметът на община Свиленград Мария Костадинова, почетният гражданин на Свиленград Валентин Ангелов - началник на Противопожарна служба – Свиленград от 1992 г. до 2015 г., комисар Николай Вълчев – началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково, главен инспектор Ивелин Тонев – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Свиленград, старши инспектор Димитър Янакиев – началник на Районно управление на полицията – Свиленград, Михаил Михайлов- директор на Държавно горско стопанство – Свиленград, общински съветници, представители на Общинска администрация – Свиленград, граждани.

https://www.livechatalternative.com/