С тържествено поклонение на площад „5 октомври” Свиленград отдаде почит на Ботев и героите, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България

С тържествено поклонение на площад „5 октомври” Свиленград отдаде почит на Ботев и героите, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България

С тържествено поклонение на площад „5 октомври” Свиленград отдаде почит на поета-революционер Христо Ботев и всички знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за свободата и независимостта на България.

В тяхна памет точно в 12 часа зазвуча традиционната за този ден сирена, а присъстващите на събитието мълчаливо сведоха глави в знак на признателност.

„Преди 145 години българският народ губи един непокорен дух, който вече повече от век вълнува сърцата и умовете ни със своята възвишена любов и изгаряща омраза, сила и дързост, родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата на свободна България -  каза в словото си уредникът от Историческия музей д-р Стефан Димитров. - Героичната смърт на Ботев го дари с безсмъртие за векове, а нас с велик пример за подражание и преклонение. На него дължим и блестящото му послание към поколенията: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни попречи да изпълним дълга си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград поднесоха Общински съвет и Общинска администрация, ГЕРБ, БСП, ВМРО, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Исторически музей, ПГССИ „Христо Ботев”, СУ „Д-р Петър Берон”, Първо ОУ „Иван Вазов”, граждани.

Снимки от събитието са публикувани във фейсбук страницата Хуманитарни дейности Свиленград.

https://www.livechatalternative.com/