Свиленград чества 144 години от Освобождението на България

Свиленград чества 144 години от  Освобождението на България

Свиленград чества 144 години от Освобождението на България от османско владичество с празнична програма на площад „5 октомври”. В тържеството се включиха кметът на общината арх. Анастас Карчев, заместник-кметът Мария Костадинова, общински съветници, представители на партии, организации, клубове, училища, детски градини, спортни клубове, много граждани. Те поднесоха венци и цветя на паметника на героите от войните. С църковен ритуал, отслужен от архиерейския наместник отец Константин и отец Георги, и с едноминутно мълчание бяха почетени свидните жертви за свободата на България. Химнът на Република България изпълни Духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев.

Националният празник започна със словото на директора на Историческия музей Елена Митева. Тя отбеляза преломното значение на битката за връх Шипка и припомни историческите събития в Свиленград. „На 21 януари 1878 г. частта московски драгуни от авангарда на генерал Струков освобождава Свиленград, a жителите му посрещат с хляб и сол влизащите руски войски. Под празничния звън на църковните камбани свиленградчани възторжено посрещат освободителите и тържествено се обявява освобождението на града. На следващия ден, след като оставя охрана на моста и разполага медицинска служба, генерал Струков се отправя към Одрин и същия ден го овладява.

След подписването на Сан Стефанския мирен договор от 3 март 1878 г. както в цялата страна, така и в Свиленград се установява Временно руско управление. Създава се Свиленградски окръг към Пловдивска губерния, в който са включени 95 села. Но с подписването на Берлинския договор от 13 юли 1878 г. Свиленград се връща в пределите на Османската империя, за да дочака своето последно освобождение по време на Балканските войни.

В днешния ден издигаме българското знаме като израз на национална гордост, единство и самочувствие. Днес се назоваваме свободни благодарение на хилядите борци за свобода и независимост, поколения наши просветители, будители, знайни и незнайни герои и жертви. Признателни сме към хилядите руски войни и доброволци, към представители и на други народи - румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци…, загинали в Руско-турската освободителна за нас война от 1877-1878 г. И да не забравяме славните български опълченци, за които кап. Георги Станев през 1907 г. казва: „Нашите опълченци показаха на цял свят как българинът знае да мре за Отечеството си! Те показаха и завещаха на нас, как трябва да се изпълнява дълга пред свещения олтар на Отечеството ни!”

Празникът продължи с изпълненията на Духов оркестър „Костадин Манов” и Мажоретния състав на Свиленград, с песните на Хорова школа - Свиленград и народните танци на фолклорните формации  към НЧ „Просвета 1870”.

https://www.livechatalternative.com/