Свиленград е домакин на XVI Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”

Свиленград е домакин на XVI Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”

XVI Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” започна днес в Свиленград. Заместник-кметът Мария Костадинова приветства организаторите, участниците и гостите. Тя припомни плахите първи стъпки преди 16 години и изрази голямото удовлетворение на общинското ръководство, че фестивалът се превърна в традиция и показа, че тук се цени и уважава българския фолклор. Слънчев Свиленград всяка година посреща почитателите на българските народни песни и хора, а формациите и хората, които се занимават с фолклор, стават все повече. Тя благодари на участниците, че са част от фестивала и тази година въпреки трудното време.

Фестивалът „Песни и танци без граници” се организира от Община Свиленград и НЧ „Просвета 1870” под патронажа на кмета арх. Анастас Карчев. Тази година се провежда от 3 до 5 юни. На сцената в читалището ще се представят общо 400 участници в 70 индивидуални и колективни изпълнения. По регламент участват певчески групи, танцови състави, ансамбли, индивидуални изпълнители певци и инструменталисти, както и танцови клубове и формации.

Председател на журито е популярният композитор и диригент проф. акад. Милчо Василев, направил над 500 обработки на народни песни със съпровод на фолклорен оркестър и на пиеси за народни инструменти със съпровод, главен художествен ръководител на Академичния фолклорен оркестър при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, преподавател и бивш неин ректор, член на Съюза на българските композитори. Членове на журито са хореографът доц. д-р Стефан Йорданов - преподавател в същата академия, и Снежана Янева – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Общинска администрация - Свиленград.

https://www.livechatalternative.com/