Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на отбраната Димитър Стоянов бяха специални гости на тържествена заря-проверка за празника на Свиленград 5 октомври

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на отбраната Димитър Стоянов бяха специални гости на тържествена заря-проверка за празника на Свиленград 5 октомври

 

„Тази земя е древна, с богата история и култура, днес вие сте най-голямото й богатство“, с тези думи се обърна вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова към жителите на Свиленград на тържествената заря-проверка по повод 110 години от началото на Балканската война и освобождението на града.

„В духа на непреклонните хора на този край има наследство от скърби, покруса и сълзи. Тъжните тракийски песни на бежанците още отекват във въздуха. В духа на поколенията я има и неустоимата жажда за свобода, непримиримостта, безпределната любов към родината. Там от високо, от Шейновец и днес чуваме клетвата за България – няма по-сладка смърт, няма по-славна смърт от смъртта за отечеството“, заяви вицепрезидентът.

„Една буря от хора!“ – така преди 110 години чужди кореспонденти описаха всенародния поход за свободна и обединена България“, посочи Йотова. Тя цитира проф. Георги Марков, който определя Балканската война като война в името на националния идеал за единение на България, война, която завинаги заличава роба в българското самосъзнание.

В празника на Свиленград участва и министърът на отбраната Димитър Стоянов, който е роден тук. Той прие тържествения строй, съставен от представително военно формирование гарнизон Хасково, военен духов оркестър гарнизон Стара Загора и ученици от свиленградските училища.

„Датата 5 октомври 1912 г. носи национална гордост и е урок за нашето и следващите поколения. Пример за това, че когато сме заедно и обединени, сме силни“, каза в приветственото си слово министърът. По думите му бойните подвизи на Българската армия по време на Балканската Освободителна война стават факт, тъй като са дело на хора, повярвали в свещената правота на своя национален идеал. „Българската армия беше непобедима, защото хората в нея бяха най-напред българи, преди да бъдат командири и войници. С името на България на уста, те бяха готови да умрат. 110 години по-късно ние не бива да забравяме, че свободата бе платена с кръвта на хиляди български офицери и войници. Затова сме длъжни преди всичко да се преклоним пред подвига на смелите и достойни мъже и жени, отдали живота си, за да може тази съкровена част от България да се присъедини към свободното ни Отечество. На героите, пожертвали себе си за освобождението на Одринска Тракия и Македония, дължим националното си достойнство“, подчерта министърът на отбраната.

„Днес изразяваме безкрайната си почит към хилядите български войници и офицери, отдали живота си за свободата на поробените си братя и сестри. С признателност се прекланяме пред тяхната саможертва”, каза в словото си кметът на общината арх. Анастас Карчев. Той поздрави съгражданите си като им пожела „светли мирни дни и да бъдем сплотени като дедите си в името на святата идея - Свиленград да пребъде”.

Тържествената заря-проверка на площад „Пети октомври“ събра много граждани и гости. В нея участваха още областният управител на  Хасково Минко Ангелов, председателят на Общински съвет Свиленград Георги Еленков, заместник-кметът на община Свиленград Мария Костадинова, командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, председателят на Съюза на Тракийските дружества в България Красимир Премянов, архиерейският наместник на община Свиленград отец Константин, бившите кметове на Свиленград Атанас Атанасов и Андон Куртев и др.

Венци и цветя на паметника на героите от община Свиленград, загинали във войните бяха поднесени от вицепрезидента, кмета на общината, министъра на отбраната, началника на отбраната, областния управител на Хасково, председателя на Общински съвет Свиленград, командира на Втора механизирана бригада.

Поздравителни адреси за празника на Свиленград изпратиха президентът на Република България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Старозагорският митрополит Киприан, командирът на Българските военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев, кметове на общини, командирът на Авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев, Ръководството на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, Националното сдружение на общините в Република България и др.

Преди тържествената заря-проверка вицепрезидентът и министърът проведоха среща с кмета на община Свиленград. Арх. Карчев им подари картини на местни забележителности – Гебранската църква и крепостта в Мезек, от художествения фонд на общината. Министър Стоянов отличи кмета с почетен плакет на Министерството на отбраната за неговата активна родолюбива дейност.

Снимки от събитието са публикувани на фейсбук страницата Хуманитарни дейности Свиленград.

 

https://www.livechatalternative.com/