Сайтът е в процес на обновяване!

Традиционните годишни награди на най-добрите спортисти раздаде общината

Традиционните годишни награди на най-добрите спортисти раздаде общината

       

       Община Свиленград по традиция награди най-изявените спортисти, отличили се през отминаващата година. Наградите бяха връчени днес от заместник-кмета по социални и хуманитарни дейности, спорт и туризъм Анелия Георгиева.  Тя пожела на младите спортисти и техните ръководители здраве и успехи, а спортният им дух да ги води винаги напред към първите места. Тържеството се състоя в ограничен кръг във фоайето на  Общинска администрация – Свиленград.

            Отличени са осем деца и младежи от местните спортни клубове за  постигнати високи спортни резултати през 2020 г. Те получиха грамоти и предметни награди.  Това са: Симеон Христов от Спортен клуб по бадминтон, Рая Стайкова от Тенис клуб „Свиленград“,   Иван Стефанов от Спортен клуб по кикбокс „Тангра“, Дияна Паскова и Мария Паунова от Спортен клуб по танци „Златните момичета”, Диана Александрова от Хандбален клуб „ Свиленград”,    Гергана Шидерова от СК “ Изида-Свиленград “, Веселин Георгиев от Колоездачен клуб “Свиленград 1924”

           Юношата младша възраст Симеон Христов от СК по бадминтон „Свиленград 2015“ има през годината пет участия в Националната верига по бадминтон и е спечелил общо 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови от четвърто ниво. Три пъти той печели първото място в коронната си дисциплина „Мъже единично“ на турнирите в гр. Хасково, Бургас и София. Нарежда се втори на турнира в гр. Гълъбово. Тези победи бяха постигнати в конкуренцията на над 12 състезатели от цялата страна във всеки турнир. Дълго време Симеон оглавяваше и националната ранглиста, но епидемичната обстановка му попречи да вземе участие в последния турнир. В крайна сметка той зае второто място в крайното класиране на националната ранглиста. За първи път Симеон Христов печели медали за Спортен клуб по бадминтон „СВИЛЕНГРАД 2015“ в дисциплината „Мъже двойки“. Заедно с Живко Тенев той печели сребро от турнира в гр. Хасково и бронз от турнира в гр. Бургас. За първи път Симеон Христов пробива в друга дисциплина – смесените двойки. Заедно с друга талантлива  състезателка – Стефани Данаилова – те успяват да се преборят за бронзовия медал на турнира в гр. София в конкуренцията на 18 двойки.

         Рая Стайкова е ученичка в ОУ „ Иван Вазов” и е член на Тенис клуб „Свиленград“. Тя е само на  11 години, но печели много отличия и победи. Заема първо място на Регионалния квалификационен турнир /регион Пловдив/ за държавно лично първенство до 12 г., проведен в гр. Пазарджик; второ място на двойки на държавно лично първенство до 12 г. на проведения турнир от Тенис клуб „ДЕМА“ гр. София и второ място на международния турнир до 14 г., провел се на кортовете на Тенис клуб „Свиленград“, гр. Свиленград. Рая достига до осмина финал на сингъл и полуфинал на двойки от държавен турнир по тенис за 14 г., проведен на кортовете на Тенис клуб „Хасково 2015“. Постигнатите високи резултати през краткия състезателен прозорец за 2020 г. станаха причина Рая Стайкова да получи повиквателна за националния отбор по тенис за лагер, провел се от 16.11.2020 г. до 19.11.2020 г. на кортовете на Българския национален тенис център в гр. София.

       Иван Стефанов е ученик от 9 клас в ПГССИ „Христо Ботев” и тренира кикбокс от 7 години. Първото Държавно първенство по кикбокс, в което участва и печели медал в стил К-1 в гр. Пазарджик, бе проведено през месец юли. В началото на август той участва в подготвителен лагер с националния отбор в НСБ Спорт Палас Варна, след което става шампион на Държавно първенство Камчия стил киклайт контакт. Иван участва в Гала вечер по кикбокс за аматьори "Млади бойци" стил лоукик в гр.Пазарджик, където побеждава категорично местен състезател. В началото на септември се състезава на Държавно първенство по кикбокс стил фул контакт в гр.Каварна, а представянето му е отлично. Въпреки че е най-малкият във възрастовата група, кикбоксьорът става държавен шампион. Малко след това участва в 3-ти международен турнир по кикбокс стил лоукик "Купа АЕЦ Козлодуй", където продължава със същата скорост и показва голямо израстване и техническо превъзходство над съперниците си. През месец октомври кикбоксьорът се представя отново на ниво на Държавно първенство и Купа Бургас в стил лоукик. Печели още две победи над състезатели от Пловдив и Пазарджик, а на финала взима реванш в гр. Варна. Неговото невероятно представяне е засвидетелствано с  титла  Държавен шампион. След това представяне Иван е включен в юношеския национален отбор на България. Предстои му участие в международния турнир "Балкан бест файтърс" /Най-добрите бойци на балканите/ в гр.Ниш, Р.Сърбия в началото на декември 2020. През тежката 2020г. Иван е участвал общо на 4 Държавни първенства и 2 турнира по кикбокс. В тях е спечелил 1 сребърен и 5 златни медала.

       Дияна Паскова и Мария Паунова са ученички от 12 клас в СУ ,,Д-р Петър Берон”, като са членове на СК по танци „Златните момичета” повече от десет години. Състезателките са лауреати и дипломанти в Международен детски фестивал ,,Слънце, радост, красота” гр. Несебър; Национален конкурс „Дъга от таланти” гр. Пловдив; Международен фестивал ,,Вълшебен свят” гр. Хасково.  Диана е помощник-треньор на 1-ва и начална възрастова група, като заедно с Мария се класират на още множество танцови изяви - танцов фестивал „Да танцуваме заедно”, проведен в гр. София; Балканска спартакиада за купа ,,Търновска царица” гр. Велико Търново. Национален конкурс ,,Празник на балета” гр. Бургас; Международен фестивал за приз ,,Олимп, хармония и сила”, гр. Созопол. В последните си победи златните момичета завоюват 3 златни медала от София ,,Опен денс фестивал”  и още три от Международен фестивал  ,,Балкан Алианс” в континентална музикална и танцова олимпиада Солун, Гърция. Те са и активни участници във всички културни мероприятия на град Свиленград.

     Диана Александрова е на 14 години и е ученичка в ПГССИ „Христо Ботев”. Тя е състезателка в хандбален клуб „ Свиленград”  от самото му създаване. Диана се отличава като една от най-добрите състезателки на България в своята възрастова група за изминалия сезон за девойки до 14 години и е достоен капитан на ХК „ Свиленград „. С големия си потенциал състезателката достига до призванието голмайстор за клуба. От тази година тя е картотекирана и в отбор жени А група.

     Гергана Шидерова от СК “ Изида-Свиленград е дългогодишна шампионка в този вдъхновяващ спорт - йога. Гери печели сребърни и бронзови медали в стил “Асани” и “Съчетания с асани” във възрастова група 25 – 35 г. А клуб “Изида - Свиленград” печели първо място в отборен шампионат с нейно участие в гр. София през месец ноември.

   Веселин Георгиев е ученик в  ПГССИ “Христо Ботев”. На 15 години той вече има огромен брой постижения като колоездач, засвидетелствани с много купи, медали и отличия. За изминаващата 2020 година той се състезава във възрастова група юноши младша. Сред победите му се нареждат 1-во място на купа „Бургас” , 1-во място колокритериум „Паничище” и „ Дупница”. Веселин се класира на трета позиция и в колокритериум „Пазарджик”, месец юни.