В Свиленград е представена мобилна фотоизложба за българската бойна авиация

В Свиленград е представена мобилна фотоизложба за българската бойна авиация

 

Фотоизложба „110 години българска бойна авиация” бе открита в Свиленград, пред сградата на общината. Представени са 50 платна, които отразяват историята и съвремието на българските военновъздушни сили. Запечатани са моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически. Снимките са направени от авиационни фотографи – някои от тях са служещи във ВВС, а други са любители на българската военна авиация.

С изложбата се отбелязват 110 години от Одринската епопея, откъдето започва своя победен път българската бойна авиация, и 140 години от рождението на летеца Радул Милков – командир на първото бойно летище.

Представянето на експозицията е съвместна инициатива на Историческия музей в Свиленград и българските ВВС. Събитието е част от празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври. Градът е домакин на пътуващата изложба на ВВС, след като тя беше представена в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Балчик, Шабла и Добрич. Тук е на разположение на желаещите да я видят до 8 октомври.

В присъствието на Мария Костадинова - изпълняваща длъжността кмет на общината, изложбата откри командирът на зенитно-ракетния дивизион на ВВС в Стара Загора – подполковник Владимир Димитров. „В славната си история българската военна авиация е преминала успешно през много изпитания и е преодоляла десетки трудности, каза той в приветствието си. Днес ние трябва да вярваме, че освен славно минало нашата военна авиация има и бъдеще, в което ще продължи да се доказва като надежден партньор пред международната общност.”

„Свиленград е неразривно свързан с историята на българската военна авиация, която е родена тук, каза в словото си директорът на Историческия музей в града Елена Митева. Тук е формирано Първо аеропланно отделение, край гарата в местността „Малките ливади“ е построено първото военно летище. Събират се 13 летци - българи и чужденци-доброволци. Започват усилена работа по сглобяването и изпробването на самолетите. Организира се авиотехническо снабдяване с гориво, смазочни масла и резервни части. Документално потвърдени са 76 бойни полета в течение на 51 боеви дни.

Като признателни потомци свиленградчани пазят паметта за тези героични времена. На първото военно летище край Свиленград е издигнат паметник, за да се знае и помни героизма на пилотите, а в градския парк се извисява монумент на Христо Топракчиев, първият летец, загинал в изпълнение на бойна мисия. Във фоайето на Общинска администрация е оформен музеен кът, посветен на българската военна авиация.

https://www.livechatalternative.com/