Сайтът е в процес на обновяване!

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова откри паметник на Капитан Петко войвода край Свиленград

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова откри паметник на Капитан Петко войвода край Свиленград

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова откри паметник на Капитан Петко войвода на контролно-пропускателния ни пункт с Гърция, носещ името на героя. В ритуала участваха председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и кметът на Община Свиленград арх. Анастас Карчев. Старозагорският митрополит Киприян освети монумента.

На събитието присъстваха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, общински съветници, представители на Тракийски дружества от цялата страна, военни, историци, много граждани.

Нека днес всички бъдем горди, че с общи усилия отдаваме почит на Капитан Петко войвода – един велик българин, който с делата си и с прогресивните си  разбирания е надмогнал своето време и е пример за родолюбие и хуманизъм в световната история, каза в приветственото си слово кметът на Община Свиленград арх. Анастас Карчев.

Инициативата е на  Съюза на тракийските дружества в България  и със съдействието на Община Свиленград по случай 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода.  Паметникът е дарен от Столична община, след като се променя планът на Борисовата градина. Община Свиленград приема радушно идеята в района на ГКПП „Капитан Петко войвода” да бъде поставен паметник на този голям български революционер и радетел за свободата на Тракия.  Кметът тогава, Георги Манолов, и арх. Анастас Карчев, като главен архитект на Община Свиленград, избраха място на паметника с най-голяма видимост от влизащия в Република България пътникопоток и където най-много хора ще се докоснат до частица от българската история. Общината получи  съдействие от Агенция „Митници”  и изготви  проект за поставянето му и благоустрояване на околното пространство, превози  скулптурата от София до Свиленград, изгради основите и монтира паметника.  Негов автор е скулпторът Стою Тодоров, тракийски бежанец,  от чието рождение тази година през август се навършиха 100 години.

Паметникът на Капитан Петко войвода  намери своето постоянно място тук, където  преди 15 години – на 4 декември 2004 г. този гранично-пропускателен пункт беше преименуван на негово име. А районът на Свиленград исторически е най- логичното място да се почете защитникът на Тракия. 80% от населението на Свиленград и общината  са потомци на тракийци от Одринска и Беломорска Тракия, а след 1913 г. и особено след Ньойския договор от 1919 г. градът приютява хиляди бежанци и става център за тяхното настаняване и разпределение.