Сайтът е в процес на обновяване!

Заместник-кметът Мария Костадинова бе гост на честването на Националния празник на България в Одрин

Заместник-кметът  Мария Костадинова бе гост на честването на Националния празник на България в Одрин

Заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова бе гост на честването на Националния празник на България 3 март в Одрин. Тържеството в съседния турски град се организира всяка година от генералния ни консул  Васил Вълчев. По традиция сутринта на 3 март в българската православна църква „Св. Георги“ в Одрин се почита паметта на загиналите за свободата на България с литургия, отслужена от предстоятеля на храма отец Александър Чъкърък.

От българска страна на официалния прием присъстваха също областните управители на Ямбол и Разград, заместник-областни управители, кметове, ръководствата на Българо-турската търговско-индустриална камара, на търговско-промишлени палати,  членове на Тракийските дружества на Хасково и Харманли и др.

Тържеството уважиха представители на местните политически, културни и бизнес среди, сред които кметове и заместник-кметове на турски общини, ръководствата на Търговско-промишлените палати на Одрин и  Къркларели и на Търговската борса на Узункьопрю, чуждестранни консули, представители на изселническите дружества и гости от всички области на Тракийския регион на Турция.

Те бяха поздравени  с мартеници от учителите и деца от Неделния курс по български език към Неделното училище „Иван Вазов” в Одрин.

Генералното консулство на България в Одрин е една от първите ни дипломатически мисии зад граница след Освобождението. Днес то има голям принос за поддържането на приятелските отношения между България и Турция и за съхраняването на паметниците на културно-историческото наследство на тракийските българи, останали на територията на южната ни съседка. Многобройни културни, образователни, спортни и бизнес инициативи в Одрин са проведени със съдействието и подкрепата на община Свиленград.