Сайтът е в процес на обновяване!

Започват празничните мероприятия за Деня на Свиленград - 5 октомври

Започват празничните мероприятия за Деня на Свиленград - 5 октомври

Празнична програма за Деня на Свиленград – 5 октомври,  организира общината. Тази година в културния афиш са обявени двадесет разнообразни събития и мероприятия, а отделно е подготвена и спортна програма с участието на спортните клубове. Повечето от мероприятията ще се проведат на открити обществени места, както и по традиция – на връх Шейновец.

Програмата стартира с откриването на шестото издание на Националния пленер „Нарисувани усещания” на 19 септември от 18,30 часа в Арт галерията. Творбите на участниците в него ще бъдат представени в изложба  на 24 септември. За втора поредна година в програмата е включен „Фестивал в куфар”, който дава сцена за изява на артисти, поети и музиканти. В този културен формат ще може да се види моноспектакъла „Хамелеонът” на Кристиян Илиев – на 20 септември от 19 часа на откритата сцена при библиотеката. Пак там на 22 септември от 19 часа ще има концерт на група „Cool Den”, а в залата на библиотеката на 21 септември от 19 часа е срещата с писателя Калин Терзийски.

Шоу с електрически цигулки ще представи в Градския парк на 29 септември дуото Свет Радославоф  и Таня Стрингс.

Няколко събития са планувани за 1 октомври: от 14 часа в библиотеката ще се проведе  Кръгла маса на тема „Марица – реката, която ни свързва“; от 17.30 ч.  в НЧ „Просвета 1870” ще се състои традиционната церемония „Подай ръка на доброто” с връчване на ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград; а от 18 часа читалище „Просвета 1870” ще награди отличените в конкурса за творческа изява „Моето читалище”, обявен по случай 150-годишнината от създаването му.

На 2 октомври от 16 часа Историческият музей ще връчи награди на победителите в конкурса „Марица- реката, която ни свързва”.

На 3 октомври от 9 часа на централния бул. „България”, на входа на Общински пазар, ще се проведе празник на МИГ „Свиленград Ареал”, включващ кулинарно шоу с участието на известен шеф готвач,  изложение на местни производители, концерт на танцови и певчески състави, демонстрация и уъркшоп по традиционни  занаяти, томбола с награди и викторина. Същия ден от 15.30 ч. в парк „Младежки” ще се проведе детски празник с бал с маски, рисуване върху асфалт, оцветяване на гипсови фигури, игри с аниматори и куклен спектакъл "Принцесата и граховото зърно" на Държавен куклен театър – Габрово. От 18 часа на откритата сцена пред библиотеката е насрочена Младежка музикална среща „Заедно край  реката” на СНЦ „Младежки музикален център - Свиленград”.

Традиционно самият празничен ден - 5 октомври, ще започне с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица”. По същото време в парк „Младежки” ще се проведе общоградски крос за купа „5 октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград. Поклонението на връх Шейновец е от 11.30 часа. Празникът ще завърши с концерт на рок група „Фондацията”, който ще се състои в Спортната зала от 19 часа.