Семинар на тема "Електронното включване в България" проведе в Свиленград евродепутат Биляна Раева

Семинар на тема Електронното включване и неговото значение за България обсъдиха на семинар в Свиленград на 14 март евродепутатът Биляна Раева и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Ясен Янев. На дискусията, организирана съвместно от двамата представители, бяха разгледани темите електронното включване в социалната сфера и електронното правителство, като основа на административната реформа в България. „Електронно правителство означава да бъдем максимално интегрирани", заяви Биляна Раева и подчерта необходимостта от предимството на системата, която е лишена от субективизъм, което ще предотврати манипулации и корупция. Вече е въведен и първият здравен електронен картон у нас. Семинара откри зам.-кметът на община Свиленград Мария Костадинова, която съобщи, че общината работи по проект на ОПАК, свързан с електронното управление.
Днес 25 % от общите ни услуги се предлагат електронно, имаме предпоставки като институционална и финансова рамка, затова е въпрос на време достъпът на гражданите до електронните услуги. „Ако в България искаме електронно правителство, за да можем да използваме продукта, трябва да имаме осигурен достъп до интернет. Но и да знаем как да ползваме услугите", допълни Раева и сподели примери от Белгия и Естония, където в най-голям процент работи електронната администрация.
Гости на семинара бяха служители от Общинска администрация - Свиленград, НПО, „Социално подпомагане" - Свиленград, ИТ специалисти, журналисти.
https://www.livechatalternative.com/