Заместник-министърът на здравеопазването д-р Митрев разясни в Свиленград здравната реформа

dsci6232.JPG Заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев посети Свиленград и се срещна с ръководствата на местната болница и на общината, с лекари и граждани. Той бе придружен от експерта на МЗ и представител на НЗОК доц. Стоян Александров, от областния управител Румен Данев и зам.областният управител Румяна Въчева. На срещата присъстваха народните представители Иван Петров и Фани Христова.
Зам.министър Митрев разясни здравната реформа. Според него тя е необходима, за да няма двойни стандарти в здравеопазването. Той мотивира необходимостта от двама специалисти по лечебна пътека, за да има устойчивост в развитието на здравното заведение, нещо, на което държи Европейската комисия. Според него важно значение има мениджърският екип и отношението на общинското ръководство към тази дейност. Зам.министърът изтъкна като сериозен проблемът с кадрите в здравеопазването. Много от специалистите заминават на работа в чужбина - от 1500 анестезиолози са останали 700. Добрите специалисти се концентрират в големите градове, затова той препоръча създаването на консорциуми за кадрово обезпечаване. Д-р Митрев отговори на запитване на управителя на МБАЛ- Свиленград д-р Димитър Ермов за заплащането на труда на медицинските екипи, че на база данни на здравната каса са изработени делегираните бюджети и се предвижда периодично всяка болницата да бъде подложена на анализ и одит. Едва тогава, в рамките до месец-два, да й бъде заплатено заработеното. В настоящия момент методът на заплащане е порочен и това ще се промени до 2012 г., заяви зам.министърът. Според него има вариант всички болници да са на пазара и само на тази, която издържи кадрово, технически и на база пациенти - да се предоставя финансов ресурс.
Д-р Митрев похвали свиленградската МБАЛ, че разполага с добри специалисти и със съвременна апаратура, което говори за добър мениджмънт през годините и добро взаимодействие между общинското и болничното ръководство. Тя има бъдеще, защото се намира на стратегическо място и има възможности за развитие. Министърът предложи на общинските комисии по образование и здравеопазване да си сътрудничат и да насочат деца към медицинско обучение, за да има приемственост и кадрово обезпечаване на здравната система след 10-15 години.
Според доц. Стоян Александров основен проблем в здравеопазването в момента е хиперхоспитализацията и рехоспитализацията. България е на първо място в Европа по брой хоспитализации. Въпросът е правилно ли са били настанявани и лекувани пациентите. Доц. Александров отбеляза, че идеята за реформа в здравеопазването е добре приложена и утвърдена отдавна от свиленградската МБАЛ, която според него е пример за добре управлявано медицинско заведение.

https://www.livechatalternative.com/