Известният мим свиленградчанинът Герасим Дишлиев ще участва на фестивала в Авиньон с подкрепата на общината

Известният мим свиленградчанинът Герасим Дишлиев ще участва на фестивала в Авиньон с подкрепата на общината Община Свиленград подкрепя финансово участието на свиленградчанина Герасим Дишлиев - актьор-мим, ученик и последовател на Марсел Марсо, на прочутия международен театрален фестивал в Авиньон, Франция, през юли. Там той ще представи своя авторски спектакъл “Монолог с куфар”, посветен на родния му Свиленград. Със съдействието на кмета Георги Манолов вече са осигурени част от необходимите средства, дарени от общината, от местни фирми и граждани – общо около 7 000 лева. Те са използвани за първите вноски за наем на театралната зала, където в продължение на трите седмици на фестивала всеки ден ще се играе представлението. За останалите вноски са необходими още около 12 000 лева.
Представянето на спектакъла на този престижен фестивал е най-амбициозният творчески проект на актьора-мим и става негова сбъдната мечта благодарение на подкрепата на кмета Георги Манолов и свиленградчани. Авиньонският фестивал е най-голямото театрално събитие в Европа, форум с дългогодишни традиции, където се срещат театрали от цял свят, гледани от публика от цял свят. Герасим Дишлиев сподели, че е направил спектакъла за Свиленград и иска да го популяризира, защото е роден в Свиленград, защото баща му е бил участник в самодейната театрална трупа, защото близките му прекарват летата си тук, но най-вече защото иска хората да знаят, че името на Свиленград тръгна по света и ще се чува навсякъде, където се играе неговият спектакъл.
“Монолог с куфар” е с автобиографичен сюжет и описва развитието на артиста от Свиленград до Париж. Пътят, корените ни, бъдещето, миналото, семейството, родната къща, новият пристан, кои сме ние, за всичко това се разказва със средствата на пантомимата в трагикомичен тон. Игран е с успех в България, Франция, Израел, Македония. Спектакълът ще бъде представен и пред свиленградска публика на 14 май 2010 г. като част от празничната програма за 24 май.
Герасим Дишлиев – Геро е роден в Свиленград. Завършва Ecole Internationale de Mimodrame de Paris - « Marcel Marceau ». Веднага след получаване на диплом, той е поканен лично от Марсел Марсо да стане негов асистент и преподавател в школата. В кариерата си Герасим играе с Марсел Марсо, Магали Ноел, Жак Ижлен, Емануел Вакка, Мари Трентинян, Рафаел, Мадона Буглионе, Костантино Раймонди. Изклюючително ценен от маестро Марсо, той се включва в неговата Театрална компания и го придружава в турнетата му по световните сцени. Същевременно продължава творческите си търсения.https://www.livechatalternative.com/