С кулинарно шоу на Ути Бъчваров стартира разделното сметосъбиране в Свиленград

С кулинарно шоу на Ути Бъчваров стартира разделното сметосъбиране в Свиленград С кулинарно шоу с Ути Бъчваров днес, 1 май, на общинския пазар на гр. Свиленград в 11.30 часа се отбеляза старта на разделното събиране на отпадъци от опаковки. Известният телевизионен водещ на кулинарно предаване сподели и как събира разделно отпадъците, останали след готвенето. За всички, който отговориха правилно на въпросите за разделното събиране на отпадъци бяха раздадени много награди. Всеки получи възможността и да опита от вкусните гозби.
Празника уважиха лично кметът на града Георги Манолов и изпълнителният директор на Екопак България АД Тодор Бургуджиев. Кметът благодари на Екопак за инициативата и нейният обучителен характер. „Надявам се нещата да се случват така както трябва и хората да събират разделно отпадъците от опаковки.“, добави той. „Знам, че свиленградчани са дисциплинирани хора и ще дадат приноса си в превръщането на Свиленград в най-чистия и красив град.“, каза изпълнителният директор на Екопак България АД, който родом произхожда също от Свиленград.
В началото на месец март Община Свиленград подписа договор с най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната – “Екопак България” АД. В рамките на м. април в града бяха разположени 63 комплекта или 189 броя цветни контейнери на места, предварително съгласувани с общината. Свиленград се сдоби с красиви контейнери в син, жълт и зелен цвят. Екопак използва най-разпространения европейски модел за изграждане на система за разделно събиране – три цветни контейнера. Според изчисленията на експертите, това ще доведе до намаление с около 30% на общото количество смет, която ще се извозва до регионалното депо и съответно до понижение на разходите по обезвреждането й. Добрата новина за всички добросъвестни граждани на Свиленград е, че при правилно разделно изхвърляне на отпадъците ще намалее такса смет, която всеки от тях плаща ежегодно.
Цветните контейнери в Свиленград ще бъдат обслужвани от фирма „Тракия сепариране и рециклиране„ ООД и събраните отпадъци от опаковки ще бъдат сепарирани на инсталацията на „Екопак България” в град Хасково. Годните за рециклиране опаковки ще бъдат транспортирани до един от 27-те рециклиращи завода на територията на България, с които организацията има сключен договор.

За да има реално разделно събиране, следва да спазват някои прости правила при изхвърлянето на боклука разделно:
В сините контейнери се събират хартиени и картонени отпадъци от опаковки. В тях трябва да се изхвърлят: кашони, картон, картонени кутии (от прах за пране, хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), картонени опаковки за течности (кутии от натурални сокове, мляко и други), кори за яйца, опаковъчна хартия за пликове, пакетиране и обвиване.
В жълтите контейнери трябва да се изхвърлят пластмасови и метални отпадъци от опаковки като: фолио, кутии от козметични продукти, сладолед, сирене и други хранителни продукти, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки, бутилки и туби от миещи и почистващи препарати, флакони от шампоани, балсами и други козметични продукти, флакони от лекарствени продукти, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни продукти, кенове от сокове и безалкохолни напитки и др.
Зелените контейнери са за стъклени отпадъци от опаковки: всякакви видове буркани, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от лекарствени средства и козметични продукти.

https://www.livechatalternative.com/