Започна V Международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници"

Започна V Международен фолклорен фестивал В Свиленград тази вечер се откри петото издание на Международния фолклорен фестивал “Песни и танци без граници”. В конкурсната програма ще се представят общо над 1 000 участници - 70 групи и състави и 32 индивидуални изпълнители. На фестивалната сцена в читалище “Просвета 1870” автентичен и обработен фолклор ще покажат певци, танцьори и музиканти от цяла България – Велико Търново, Смолян, Русе, Пловдив, Нова Загора, Панагюрище, Добрич, Монтана, Хасково, Кърджали, Асеновград и други. Ще се включат и гръцки певчески и танцови формации от Орестиада и Неа Виса.
Този фестивал, който организираме с неизчерпаем ентусиазъм вече 5 години, показва, че в Свиленград няма криза на духа.В него има приемственост на традициите щом участниците са на възраст от 4 до 80 години, каза в приветственото си слово на церемонията по откриването заместник-кметът Мария Костадинова.
Председателят на журито проф. Милчо Василев определи фестивала като празник и благодари на ръководството на общината за усилията да го запази и развива дори и във време на криза.
Фестивалът ще продължи до неделя, 6 юни. Ще бъдат присъдени следните награди: Грамота за всеки участник във фестивала; Награда за най-добър танцов състав; Награда за най-добър ансамбъл; Награда за най-добра група за народни песни-автентичен фолклор; Награда за най-добра група за народни песни-обработен фолклор; Награда за най-добър индивидуален изпълнител; Голямата награда на фестивала. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев- заместник-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и членове - гл.ас. Димитър Русков и Петя Стефанова. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Свиленград Георги Манолов и с подкрепата на шато “Катаржина Естейт”.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА
СЦЕНА – Читалище “ПРОСВЕТА 1870”

3 юни
17.30 ч . – Откриване на фестивала
18.00 – 19. 30 ч. – Конкурсна програма

4 юни
14.30 ч. – 19.00 ч – Конкурсна програма

5 юни
11.00 ч. – 19.00 ч. – Конкурсна програма

6 юни
10.00 ч. – Конкурсна програма
18.00 ч. – Награждаване на лауреатите и закриване на фестивала

https://www.livechatalternative.com/