Специалисти от Лесотехническия университет са поканени от общината за обновяване на градския ландшафт

Специалисти от Лесотехническия университет са поканени от общината за обновяване на градския ландшафт В Свиленград предстои обновяване на градската растителност в централната част. Заместник-ректорът на Лесотехническия университет в София – доц Петър Желев и неговият колега доц. Евгений Цацков са специалистите, поканени от общината да проведат обследване на дървесните видове. Учените са направили оглед на състоянието на дърветата по бул. “България” и другите централни улици и са взели снимков материал. До началото на месец август те ще изготвят анализ и ще предложат конкретни решения кои стари и болни дървесни видове да бъдат изкоренени, с какви нови да се заменят и къде да се увеличи растителността. Специалистите ще предвидят за засаждане дървета, подходящи за местните климатични условия, устойчиви на гъбички, насекоми и болести, и с коренова система, която да не повдига тротоарната настилка.
Зелената система в Свиленград е създадена през 60-те и 70-те години на миналия век. Преобладават предимно листопадните видове - кестен, липа, ясен, явор, чинар. Тук виреят и два броя от най-старото дърво на планетата – гинко билоба.
Обновяването на градския ландшафт ще се извърши наесен едновременно с предстоящия основен ремонт на уличната мрежа в централната част, при който ще се асфалтират 35 улици и ще се изградят 15 000 кв.м нови тротоари.
https://www.livechatalternative.com/