Две изложби за миналото на Свиленград по повод празника на града - 5 октомври

Две изложби за миналото на Свиленград по повод празника на града - 5 октомври Нова част от постоянната експозиция “За тебе, Свиленграде” бе открита днес в общинския исторически музей. Тя е посветена на Спас попАнастасов Разбойников, избран след освобождението на Свиленград през 1912 година за негов кмет. Така в историята той остава като първия кмет на Свиленград.
Големият свиленградски род Разбойникови са будни, образовани за времето си хора, просветители и радетели за свобода. Роденият през 1852 година Спас Разбойников, заедно с брат си Станко Разбойников, развиват активна обществена дейност в края на 19 и началото на 20 век. Опирайки се на спомените му, неговият син Анастас Разбойников и внукът му Спас Разбойников пишат първата история на Свиленград “Миналото на Свиленград до 1913 година”.
“Свиленград между двете световни войни” е темата на фотоизложбата, която също бе открита днес в музея. Представени са 40 фотоси, правени през 30-години на 20 век от най-известния тогава свиленградски фотограф Харалампи Миленков. Посетителите на музея могат да видят фотографиите на култови сгради, като Популярна банка, стария мост на Марица, главната улица, също портрети на известни личности, цели семейства и класове от местната гимназия. Спомени за фотографа разказа неговият син Александър Миленков, който заедно със сестра си Здравка предостави за изложбата и запазените фотоапарати, лампи, копирни машини и фотоматериали от времето на баща им.
Изложбите бяха открити по повод празника на Свиленград – 5 октомври.
https://www.livechatalternative.com/