Парк "Гебран" в Свиленград - първият открит обект по Програмата за развитие на селските райони

Парк За трети път през последните няколко години сме в квартал Гебран, за да открием още една нова придобивка за неговите жители - изградихме канализация и подменихме водопровода, възстановихме храм “Живоприемний източник”, а сега откриваме един красив парк, с тези думи започна словото си кметът Георги Манолов на откриването на обновения по Програмата за развитие на селските райони парк “Гебран” на празника на Свиленград - 5 октомври. Манолов благодари на общинските съветници за подкрепата, на колегите си в администрацията за добрата работа при създаването на проекта, на строителите за бързото и качествено осъществяване на строителните дейности. Той призова гражданите да пазят новото място за отдих и да се гордеят, че са свиленградчани. След това двамата с областния управител Румен Данев прерязаха лентата пред любопитните погледи на десетки деца. Освен областния управител, гости на събитието бяха народните представители от Хасковски избирателен район Иван Петров и Иво Димов, кметове на съседни общини, общински съветници, бизнесмени, много граждани.Празникът на Свиленград започна с литургия за здраве и благоденствие на свиленградчани и всички българи в църквата в кв. Гебран. Бе отслужен и водосвет на новата придобивка.
Парк “Гебран” е първият обект в страната, който се открива с финансиране по Програмата за развитие на селските райони, Мярка 322. Той е част от проекта на Община Свиленград “Подобряване на жизнената среда в гр. Свиленград чрез рехабилитация на обществени зелени площи”, който включва обновяване и създаване на още три парка в различни квартали на Свиленград. Те ще са готови да средата на месец октомври. Общата стойност на проекта е 945 417 лв., от тях безвъзмездна финансова помощ по програмата – 859 341 лв. и съфинансиране от бюджета на общината - 86 000 лв.
В новооткрития парк са инвестирани 173 000 лева. На площ от близо 4 000 кв. м. е оформена богато озеленена, красива паркова среда, чийто център е църквата. Изцяло реконструирана е алейната мрежа, по която са разположени и основните места за отдих на живущите в квартала. Алеите са покрити с цветни бетонови плочи. Засадени са широколистни и иглолистни дървета, масивни групи от цъфтящи и вечнозелени храсти и пълзящите храстови видове. Присъстват и няколко броя ниски широколистни екзотични видове. Богатата дървесна и храстова растителност ще се поддържа с автоматизирана система за поливане. На мястото на съществуваща детска площадка е проектирана и изградена нова, оборудвана с модерни детски съоръжения и пейки. Поставена е ажурна ограда с три входа, които са свързани с основните подходи към църквата. Монтирано е ново алейно осветление. Масивната сграда на храма е подчертана с нощно осветление.


https://www.livechatalternative.com/