Сайтът е в процес на обновяване!

Уникални пейки-книги красят района около библиотеката

Уникални пейки-книги красят района около библиотеката

Уникални художествени пейки допълват един от най-привлекателните за жителите и гостите на Свиленград район около стария мост на река Марица, до библиотеката. Това са три пейки във вид на разтворени книги с изписани на тях стихове и отпечатани изображения на свързани със Свиленград личности и исторически обекти. Те бяха монтирани днес от Общинското предприятие "Благоустрояване и озеленяване".
Стихотворението, посветено на Свиленград от патриарха на българската литература Иван Вазов и неговият лик красят едната от пейките. До него е изобразено Червеното училище тук, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. Свиленградският забележителен поет и почетен гражданин Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към Eвропейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. Всеучилищният химн на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени...” и ликовете на братята Кирил и Методий красят третата пейка-книга. Всички са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост.
Новите пейки са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината от фирма „Стелман” ООД с управител Елена Манолова. Стойността на дарението е 2 583 лева.