Сайтът е в процес на обновяване!

На 31.07-01.08.2021 г. в село Сладун ще се проведе Х Национален фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”

 На 31.07-01.08.2021 г. в село Сладун ще се проведе Х Национален фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”

 На 31.07-01.08.2021 г. ще се проведе Х Национален фолклорен фестивал “С песните на Кичка Савова”, село Сладун. Тази година фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата и Института по етнология и фолклористика към БАН. Организатор на събитието е НЧ “Изгрев 1928”, село Сладун с финансовата подкрепа на Община Свиленград и Фондация “Кичка Савова”. Медиен партньор на фестивала е Българско национално радио.

Официалното откриване е на 31.07.2021 г. от 10.00 часа. Конкурсната програма започва веднага след откриването и продължава на следващия ден.

     Във фестивала ще участват: индивидуални изпълнители – певци; индивидуални изпълнители – инструменталисти; певчески групи за автентичен фолклор; певчески групи за обработен фолклор; танцови състави и групи за народни обичаи. Изпълнителите са в две възрастови категории – деца до 18 г. и възрастни над 18 г. Задължително условие е една от песните, с които се явяват изпълнителите, да е песен от репертоара на незабравимата Кичка Савова.

Председател на журито е доц. д-р Наталия Рашкова - етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Членове на журито са Дарина Славова - фолклорна певица, вокален педагог, автор на книги-сборници с тракийски песни и музикален продуцент, народните певци Петър Георгиев и Тенчо Тенчев  и като представител на Община Свиленград -  Ваня Папазова – Старши експерт „Хуманитарни дейности”.