Община Свиленград и МКБППМН обявяват конкурс за най-добър графит, посветен на 22 април - Международен ден на Земята

ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД И МКБППМН

обявяват конкурс за най-добър графит на тема: „ДОСТАВКА НА ИЗКУСТВО”,

посветен на 22 април - Международен ден на Земята

В уникалното време, в което живеем, създаването на красота, пробуждането на творческата ни същност, дейностите на открито през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот, са неща, които биха трансформирали мисленето и живота ни в по-добра посока. Нека всеки от нас се замисли какво носи вътре в себе си, което би могъл да прояви навън и да бъде полезен на света. Така през 2021 г. се роди идеята за конкурса за изработване на най-добър графит. Темата за 2023 г. е „Доставка на изкуство”.

Графитите (или графито) са рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улици и т.н.), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало (скалната живопис). В действителност графитите се появяват през 20-ти век заедно с хип-хоп и рап субкултурата, като с влиянието на художници като Банкси някои от тях достигат статута на изкуство.

Местата, определени като площ за създаване на графити, са част от модулите на огражденията около ромския квартал, откъм околовръстното шосе.

І. Цели на конкурса:

Да се даде възможност за творческа изява на млади изгряващи художници, както и на утвърдени творци.

Да продължи подобряването на естетическия вид на екстериора в района на ромския квартал и се създаде атмосфера на творчество и пролетно настроение сред минувачите и съгражданите ни.

ІІ. Регламент за участие:

В конкурса могат да участват лица на възраст над 18 години.

Заявки за участие се приемат на тел.: 0878 118 037, най-късно до 24.03.2023 г.

Всеки участник изработва идеен проект за графита си с материал и размер по избор, на хартиен или електронен носител. Проектите ще бъдат разгледани на 03.04.2023 г. За целта те трябва да бъдат предоставени в срок до 02.04.2023 г. на електронен адрес: [email protected]. След разглеждането на проектите, комуникацията с участниците ще се осъществява на горепосочените телефон и електронен адрес.

На всеки одобрен участник като площ за изрисуване ще бъдат предоставени до 2 модула (по избор) от огражденията около ромския квартал, както и материали за рисуване (спрейове за графити, бои, четки). Без ограничения се допускат собствени материали по преценка на творците.

Периодът, определен за изработване на графитите, е от 18 до 20 април 2023 г.

ІІІ. Класиране и награди:

На 20 април 2023 г. в 17.00 ч. компетентно жури ще оцени и класира на 1-во, 2-ро и 3-то място най-добрите графити.

На 21 април 2023 г. ще се проведе награждаването. За часа и мястото участниците ще бъдат уведомени допълнително. Победителите ще получат парични награди, както следва:

Първо място – 350 лв.

Второ място – 250 лв.

Трето място – 150 лв.

Дирекция „Хуманитарни дейности” на ОбА Свиленград

Телефон за връзка: 0878 118 037, 0379 74315, 0379 74318

https://www.livechatalternative.com/