Първомартенски конкурс за празнична украса на градска среда обявиха общината и МКБППМН

 

ОБЩИНА СВИЛЕНГРАД

и

МКБППМН

 

ОБЯВЯВАТ

КОНКУРС ЗА ПРАЗНИЧНА УКРАСА НА ЧАСТ ОТ ГРАДСКАТА СРЕДА

„БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА...!”

Първи март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най-близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по-добро начало.

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ.

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засучат наляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.

Първоначално мартеници носели само младите жени и децата, но в последствие всички започнали да си ги разменят. В днешни дни най-разпространено е те да се носят на ръката под формата на гривна или закачени за някоя от дрехите. Българите вярват, че окичването с мартеница ще те предпази от зли сили и ще ти донесе дълголетие. Това се прави и за здраве, късмет и успех през предстоящата година.

Мартениците се носят само за определен период от време, свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Така на много места в България традиционно се виждат окичени с мартеници дървета и храсти. Друг обичай е мартениците да се носят докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова и досега всички окичват на роднините и приятелите си мартеници.

Мартеницата и днес остава един от най-емблематичните и обичани символи на България. Бяло-червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо от това къде се намират.

І. Цел на конкурса:

Да се формира у подрастващите национално самочувствие, че са наследници и продължители на уникална култура и традиции.

Да се даде възможност за творческа изява.

Да се утвърди и разкрие значението и красотата на мартеницата, като един от символите на нашия народ.

Да се украси за празника част от района на парк „Суха река”.

ІІ. Регламент за участие:

В конкурса могат да участват индивидуално или групово ученици, младежи и граждани на община Свиленград на възраст над 7 години.

Участниците сами си осигуряват материалите за изработка на украсата и избират обекта за украсата (от предложените им варианти).

Всеки желаещ заявява своето участие на посочения по-долу електронен адрес в срок до 17.02.2023 г. Организаторите предоставят 10 обекта за украса - дървета, осветителни тела и перголи, намиращи се в парк „Суха река”, като изпращат на участниците снимки на обектите, за да направят своя избор в срок до 20.02.2023 г.

Участниците предоставят на организатора информация за избрания обект, за брой лица, участващи в групата, име и телефон за контакт.

Дните, определени за поставяне на украсата са 24, 25 и 26 февруари 2023 г.

В 16.00 ч. на 26.02.2023 г. компетентно жури ще оцени работата на участниците. На най-оригиналните и най-добре изпълнени украси ще бъдат присъдени награди за първо, второ и трето място.

На 1 март в 16.30 ч. в парк „Суха река” ще се проведе награждаването на отличените украси.

Важно! Очакванията на организаторите са по време на работа участниците да опазват зелените площи и посадените в района растения.

Дирекция „Хуманитарни дейности” на ОбА Свиленград

Телефон за връзка: 0878 118 037, 0379 74315

e-mail: [email protected]

https://www.livechatalternative.com/